R.Necdet KANAL

R.Necdet KANAL

SPORDA TARİH
[email protected]

SPORDA TARİH

15 Nisan 2021 - 13:16

İlgi: 06.07.2009 Tarih
Sayı: 13.02.0.005/342 yazıya dayanarak hazırlanan
Devlet bakanlığı bünyesinde Beden Eğitim Eğitimi ve Sporun yeniden yapılandırılmasında temel oluşturacak, kalıcı çözüm üretecek komisyon üyelerine katkı sağlamak amacıyla Sinop Beden Eğitim öğretmenleri derneği tarafından hazırlanan rapor:
Okullar:
*Ülkemizin geleceği, tüm spor branşlarının alt yapısını oluşturan çocuklarımızın ve gençlerimizin bulunduğu okullarda Beden Eğitimi ve Spor çok ciddi olarak ele alınmalıdır.
*Yeni yapılacak Temel Eğitim okulları ve liselerde kapalı spor salonu, oyunu ve spor alanları olmayan okulların yapılmasına izin verilmemelidir. Şuan ki haliyle okullarımızın içinde ve dışında öğrencilerimizin büyük çoğunluğunun eğitim, yönlendirme ve kontrolleri yapılmamaktadır. Yeni açılan okullarda spor salonu ve oyun alanları olan en az 10 dönümlük boş alanı olacak şekilde açılmalıdır.
*Okullarımızda eğitim anlayışı ve uygulamalarına uygun çok ciddi reformlar yapılmalıdır.
*Beden eğitimi, resim, müzik, tiyatro v.b tüm öğrencilerin katılmasının zorunlu, seçmede özgür oldukları her türlü sosyal aktivitenin ön plana çıkarıldığı bir program hazırlanmalı, her gün öğleden sonraları bu etkinliklere ayrılmalıdır.
*Öze dershanelerin başı çektiği, okul yönetici ve öğretmenlerinin de katıldığı sınav yarışları dizginlenmelidir.
*Okullarda beden eğitimi ve spor dersleri birbirinden ayrılmalı ve sayıları arttırılmalıdır.
*Anaokullarında ve temel eğitimin birinci devresinde jimnastik, atletizm ve oyun ağırlıklı bu konuda eğitilmiş inanan, çocukları bu dönemde spordan uzak tutacak (spora hazırlayacak) ama bedenini tanıyan ve saygı duyan, doğru denge ve vücut koordinasyonunu öne çıkara, tümöğrencilerin kendine ve arkadaşlarına GÜVENEN,NEŞELİ VE İSTEKLİ öğrenci yetiştiren Beden Eğitim öğretmeni ve dersleri oluşturulmalıdır.
*Her okulun içinde değişik branşlarda tüm öğrencilerin katılmak zorunda olduğu okul içi sınıflararası değişik spor karşılaşmaları yapılmalıdır.
Bu karşılaşmalarda birinci olmak şampiyon olmak değil, yaptığı işten ve ortamdan zevk alan katılım isteği olan sosyal öğrenciler yetiştirmek olmalıdır. Bu çalışmaların yapılabileceği şartları ve ortamı hazırlamak Genel yönetimin (Yasa ve mali), yerel yönetimlerin (mali ve teşvik edici katılımları,okul yönetimlerinin (gönüllü ve istekli destekleri), ailelerin (ilgi ve katılımcılıkları-kontrol ve koordine edicilikleri) en önemli görevleri olmak zorundadır.
*Bu türlü sosyal çalışma ve yarışmalardan amaç öğrencilerin sporun etik değerlerini öğrenmesi, sporu sevmesi ve sosyalleşmesidir. Öğrenciler bu çalışmalara teşvik edilip desteklenmelidir. Elit sporcu bulma çalışmaları spor hocalarına bırakılmalıdır.
*Öğrenciler sırasıyla oyun, jimnastik ve atletizim ile eğitilmeli, yetenek testleri ve gözlemlerden geçirildikten sonra her okulda okulun öğrenci sayısı ve olanaklarına göre en az iki özel branş görmüş ve en az üç spor öğretmeni ile spora yönlendirilmelidir.
*Statü olarak Beden Eğitim öğretmenleri spor öğretmenlerinin üstünde olmalıdır ve bu şekilde eğitim verilmelidir.
 

Bu yazı 596 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum