5- ÖDÜLLENDİRME: Her başarının sonunda gelen maddi ve manevi ödüller o başarının daha yükselerek devamını sağlayacağı gibi diğer kişileri de bu konuda başarılı olmaya ve katılımcı olmaya teşvik eder. Aşağıda belirtilen kurulların tespit edeceği konularda yarışmalar düzenlenerek derece alan öğrenci ve okullara tatmin ve teşvik edici ödüller verilecektir.
Ödüllerin temininde destek büyük ölçüde Valiliğimizden ve Resmi kurumlardan beklenmektedir. (Bu desteğe Belediyemiz de katılmalıdır)
Çalışmaların niçin ödüllü olacağını şu şekilde özetlemek mümkündür.
Milli Eğitim Müdürlüğü içindeki tüm okulların çalışma şartlarının sınırlılığına karşılık, çalışma alanları ve hedefleri çok geniştir. Bu zor şartlara her yıl, çok değişik konular değişik bakanlık ve dünya kuruluşlarının istekleri de işlemek veya kutlamak üzere eklenmektedir. Bu konulanın eğitim yuvaları olan okullarımızda işlenmesi çok doğaldır. Doğal olmayan bu isteklerin maddi ve manevi desteklerinin hemen hemen his olmayışıdır.
Bu durum okul yönetimi ve özellikle eğitsel kol öğretmenleri üzerinde isteksizlik ve yılgınlık yaratmakta, normal görevleri bile zorlukla yapılmaktadır. Birkaç branş ve konunun dışında bütün okul etkinlikleri, okul içinde kalmakta bu da öğretmen ve öğrenci üzerinde pasiflik yaratmaktadır. Çalışmaların büyük ölçüde okul dışına taşınması sattır.
Bu durum sosyal dayanışma ve iletişimi geliştireceği gibi çevre konularına da yardımcı olacaktır. Ayrıca öğrencilerin aktif çalışması onların kişiliklerinin de gelişmesine yardıma olacaktır.
Okul yönetimlerinin ve rehber öğretmenlerin isteksiz ve yılgınlıklarını yıkmak için maddi ve manevi ödüller ile desteklenmeleri gerekli görülmektedir.
Ekte sunular ödüller bütçemizin her yıl geliştirilerek tekrarlaması zorunluluktur ve çalışmalara dinamizm getirecektir.
Yukarıda sıralanan işleri yapmak üzere aşağıdaki kurullar kurulacaktır.
C- KURULLAR ve GÖREULER:
Temel Eğitim ve Orta Öğretim Çevre Kolları Yüksek Kurulu:
Bu kurul su daimi üyelerden oluşur.
1. Milli Eğitim Müdürü veya temsilcisi başkanlığında
2. İki kişi Çevre Dostları Derneği Temsilcisi
3. On dört kişi her okulun çevre kolları rehber öğretmenleri
4. On dört kişi her okulun çevre kolu öğrenci başkanları
Toplam otuz bir üyeden oluşur. Proje başlatılıp işlerlik kazandığı zaman Okul Koruma Dernek Başkanları ve Okul Aile Birliği Başkanları da bu kurulun daimi üyeleri olmak üzere çağırılacaklardır.
YÜKSEK KURULUN GÖREVLERİ:
1. Milli Eğitim Müdürü veya atayacağı temsilci başkanlığında toplanır.
2. Çalışmaları yakından takip edecek ve planlayacak Yönetim Kurulunu oluşturur.
3. Her okulun çevre kolları yıllık programını dinler.
4. Çevre Dostlar Derneğinin yıllık programını dinler.
5. Ortak konular tespit ederek aylık ve yıllık planlamaları yapar. Yetki ve görev dağılımını yapar
6. Her yıl 1. ve 2. yarıyıl eğitim dönemleri, ilk iki haftası içinde toplanarak çalışmaları değerlendirir. Plan ve programları netleştirir.