R.Necdet KANAL

R.Necdet KANAL

SPORDA TARİH
[email protected]

USKUMRU, EŞEK İSTAVRİTİ (Geçen Haftanın Devamı)

17 Haziran 2021 - 12:01

- Hadi oğlum, balığa çıkalım! Balık tutacağımıza inanmıyorum ayrıca denizden çıkmak ve kürek çekmek de istemiyorum. Ama babam kararlı mecburen gidiyorum. Piknik alanındaki Baykal Çeşmesi önünden, mobil açıklarında o yıl daha adı anılmayan Uskumruyu öyle bir tutuyoruz ki, faraş tahtaları, kaldırılmış teknenin aralarına sığmıyor.
                Piknik alanına geliyoruz. Tekneyi kuma bastırıyoruz ve bir anda etrafımız insanlarla doluyor. Yeterince aldığımız balıkların dışındakilerin hepsini dağıtıyoruz.
                Kasım sonlarındayız. Hava serinlemiş, denizde kitle halinde beyazlamış pelte yığınları var. Uskumru bu pelteleri yiyor ve tuttuğumuz Uskumrular pelte kusuyor. Yoğun peltenin içinden balığı tutmak zor. Çünkü pelteye takılan çapariler dibe inmiyor. Çare hemen bulunuyor; daha ağır kurşun hatta çift kurşun. Bu arada çift kurşunla ağırlaştırılmış tutulan balıkla daha da ağırlaşan ve üstelik peltenin içinden gelen takımı yavaş ve dikkatli çekmek gerekli kopabilir.
                Kolyoz, tamamen Uskumruya benzer daha iri yapılıdır. Belirgin özelliği gözlerinin daha iri ve koyu siyah oluşudur. Belirgin özelliği gözlerinin daha iri ve koyu siyah oluşudur. Kolyoz’un karın ve göğüz beyazlıklarında, siyahımsı lekeler olur. Eti Uskumru kadar lezzetli olmaz. Kolyoz’un küçüğüne “Kokorit” denir.
*(1) Bilgi Halit Reis (Özdemir)

Bu yazı 718 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum