Doğan ÖZDEMİR

Doğan ÖZDEMİR

" EMEKÇİNİN KÖŞESİ "
[email protected]

2023 Yılı Z Raporu

04 Ocak 2024 - 10:48 - Güncelleme: 04 Ocak 2024 - 17:22

2023 yılı Cumhurbaşkanlığı seçiminin kıl payı kaybedilmesiyle tarihe geçti. Büyük umutlar beklenen seçimler siyasilerin gerçek yüzlerinin net olarak görünmesini de sağladı. Faşizme karşı çizilen kalın çizginin bir tarafında toplanması gereken siyasilerin ülkeden çok kendi partilerini ve geleceklerini düşündüğünü gösterdi. Altılı masa bu amaçla kurulmuştu ancak sonuç vermedi.
En olumlu hareket, demokrasi örneği olarak CHP’de yapılan genel kurulda başkanın değişmesi, “Değişim” diyen Özgür Özel’in kazanmasıydı. Bu beklenti ülke çapında bir karşılık bulacak gibi görünüyor ve geleceğe yönelik umut veriyor.
Ekonomi ekonomiden anlamayanların elinde olduğundan yine çok kötü… Özellikle asgari ücretin normalde %5’leri geçmemesi gerekirken genel ücretlilerin %60-70’lerinin ücreti olması ve açlık sınırını bile geçememesi içler acısı… Barınma ise dayanılmaz düzeylere çıktı, patlama noktasında. Emekliler de asgari ücretliler gibi açlık sınırında yaşamaya çabalıyor.
Döviz zaten kendi kafasına göre takılıyor! Vergiler alınan ücrete göre değil, tamamen tüm vatandaşların sırtına sarılmış dolaylı vergi halinde… Yani çok kazanandan çok, az kazanandan az alınmıyor! Ekmek aldığınızda zengini de fakiri de aynı KDV’yi ödüyor.
Her şey 31 Mart’ta yapılacak Yerel Seçimlere ayarlı. Bu seçimlerde yine ortadaki antifaşist çizgi duruyor; ama şimdiden bazıları iktidarın ekmeğine yağ sürmeyi siyaset diye yutturmaya kalkıyor! Özellikle İstanbul ana hedef! İmamoğlu’nun halkın kendisiyle yapacağı iş birliği ile seçimi kazanacağını düşünüyorum. Halk yaşadığı kentin kim tarafından daha iyi yönetileceğini görüp değerlendirecektir. Siyaset üstü bir davranış sergileyecektir. Sinop’ta da ön seçimi kazanan Sayın Metin Gürbüz’ün kazanacağından eminim.
İşte başta İstanbul olmak üzere Ankara ve diğer büyük şehirlerin elde tutulması ve muhalefetin kazanacağı İl ve İlçe sayısının artırılması iktidar için kâbus olacaktır. Yönetememe sıkıntısını yaşayan iktidar bu durumda sorgulanmaya başlayacaktır. Değişim onları fazlaca zorlayacaktır.
Kendi çalışmalarıma gelince; elimde basıma hazır bir kitabım olduğu halde ekonomik nedenlerle 2023’de bastıramadım, 2024’te de belki… Bu nedenle yazma isteğimi frenlemeye çalışıyorum; bu da moral bozucu doğrusu…
2023’te satın aldığım kitap sayısı 97; 2022’de 56 idi.
Bunlardan 2 adedi E-Kitap olmak üzere 88 kitabı okudum ve 11’i ise bu yıla okumak için devredildi.
Tanıtılan kitap sayısı ise 36; 2022’de 50 idi.
Kütüphanem ise 1.397’den 1.489 kitaba ulaştı.
2023 Mayıs ayından itibaren AjansSinop’ta yayınlanmakta olan köşe yazısı sayım ise 31’dir. 2022’de ise 24 idi. Bu yıl biraz daha fazla köşe yazısı yazabildim.
Şunu da eklemeden geçemeyeceğim; kitap satın almak bizim gibi emekliler için bile oldukça zor… Ortalama 150-200 TL olan kitaba ulaşmanın sıkıntısını yaşıyoruz. Ben çözümü ikinci el veya eski basımları satılan kitapevlerinden almakta buldum. Ancak yeni çıkan kitapları yeni fiyattan almak zorundayız.
Hak, hukuk, adalet ve demokrasi isteklerimizi 2024 yılına taşıdık. Umudumuzu kaybetmeden hedeflerimize ulaşmak için daha çok çalışmaya devam edeceğiz. 2024 yılının daha güzel günler getirmesi dileği ile.
 

Bu yazı 684 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum