Doğan ÖZDEMİR

Doğan ÖZDEMİR

" EMEKÇİNİN KÖŞESİ "
[email protected]

Dağdaki Ateş

25 Mart 2024 - 11:46

Kitabın Yazarı: Şekip ALTUNKAN
(Neşeye Övgü Yayıncılık,6. Baskı- 2023, 528 Sayfa)
Uzun süredir reklamlarını izleyip incelemekte olduğum kitabı yazarının imzasıyla aldım. Baştan sona merakla ve keyifle okuduğum bir roman oldu.
Kitap, büyük bir kentte zengin bir ailenin şımarık ve kaprisli yetişen, tıp okuyan, uzmanlık yaparak başarılı olan bir kızın, hastanede saygın bir doktor olarak kalacağını düşünürken zorunlu hizmet gereği Torosların eteğindeki küçük bir ilçeye tayin olmasıyla başlıyor. Hastanede kalabilmesi için önünü sonunu tamamen hesaplamadan konusunda parlak bir doktor olan biriyle nişanlanmış, ancak kendini başka biriyle aldattığını görünce perişan olmuş, o arada da tayini çıkmıştır.
İlçe küçüktür; doktorun alıştığı büyük kent yaşamıyla hiç ilgisi yoktur. Üstelik nişanlısından yeni ayrılmıştır. Hayatında telefonsuz bir lojmanda, soba yakmasını bilmeden, tüm mahrumiyetlerle yaşamak zorunda kalması onu iyice çileden çıkaracaktır. Çevresinde ona canla başla yardım etmek isteyen çok kaliteli hastane kadrosu başta olmak üzere herkese buz gibi soğuk ve kaba davranmaya, kalplerini kırmaya başlar.
Bu küçücük ilçede kalmak istememektedir. Koskoca iki yıl onun için burada geçemeyecek kadar zordur. Babasının siyasette çok iyi bağlantıları olduğunu bilir; ama babası onun bu görevi hakkıyla yapmasını istediğinden kızını üzmek pahasına yardımcı olmayacaktır.
Poliklinikte personele soğuk davranışının karşılığını almaya başlar. Hak ettiğini görecektir sonunda… Başhekimi hiç beğenmese de sonunda amiridir ve onun personele davranışının yanlış olduğunu azarlayarak dinleyecektir. Bu uyarı ve sonrasında hastalarla ilişkileri, sağlam teşhisleri ve uygulamaları yavaş yavaş kendini işine vermesini sağlayacak, bambaşka biri olduğu zamanla ortaya çıkacak ve tüm personel ile ilçe halkının sevgilisi olmayı başaracaktır doktor.
Roman kahramanları artık ortaya çıkmaya başlar. Mehtap hemşire, Başhekim, bu ilçeli olup serbest hekimlik yapan Enis Doktoru tanırız. Özellikle Enis doktorun öğrencilik sırasında sol görüşlü olması nedeniyle 12 Eylül’de işkenceler gördüğünü, askerliğini çavuş olarak yaptığını, dedesi ve babasının ilçenin çok sevilen ve sayılan insanları olduğunu okuyoruz. İlçede çok korkulan mafya Kudret ve avenesi vardır ve başlarına belalar açacaklardır.
Roman kurgusu güzel, keyifle ve heyecanla okunuyor. İsmini aldığı Dağdaki Ateş konusuna da yer verilmiş. Burası Torosların tepesinde sabah güneşinin doğması sırasında çok güzel görüntü veren bir yerdir. Eski bir heykelde çözümlenebildiği kadarıyla “Dağdaki ateş, getirir şans, gören insana!” diye yazılıdır. Halk, buradan güneşin doğuşunu izleyip sonrasında buradaki ağaçlara bez bağlayarak dilek dilermiş.
Roman çok sıkıntılı bir dönemden sonra ölüm-kalım kavgalarının peşinden mutlu sona ulaşacaktır. Okumanızı öneririm.
İyi okumalar dileği ile. (13.12.2023)
 

Bu yazı 198 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum