Doğan ÖZDEMİR

Doğan ÖZDEMİR

" EMEKÇİNİN KÖŞESİ "
[email protected]

ŞİMDİ SIRA SİZDE!

20 Mayıs 2023 - 19:21 - Güncelleme: 21 Haziran 2023 - 12:46

Zaten %25 olan CHP oyları seçim sonunda dört partiyi bünyesine aldığı halde yine %25’te kalmışsa bir düşünelim. DP, SP, GP, DEVA kâğıt üzerinde en az %5-6 olmalıydı. Hatta ben tek başıma bundan daha fazla oy alacağım diyenler de vardı. Vazgeçtik fazlasından, hani nerde %5-6? Mal meydanda; kedi buysa ciğer nerede, ciğer buysa kedi nerede?

Demek ki muhafazakâr tabandan gelen partilileri oylarını fısıltı gazetelerinde konuşulduğu gibi CHP’ye vermediler… Bunu görsel olarak kanıtlayamasak da rakamlar ortada… Bu oyların AKP’ye gitme olasılığı İYİP’ye gitme olasılığından daha yüksek geliyor bana… Çünkü İYİP de hayalleri yıktı.

Bu dört partinin CHP tarafından Meclise sokulan 38 MV var!Ne mutlu onlara… Bedava vekillik diye herhalde buna denir. Her pazarlığın artı ve eksisi olur, orta yol bulunur. Ama böyle bir pazarlık görülmemiştir! Hiçbir şey almadan 38 vekil vermek… %25 olan oy 26-27 bari olsaydı, yok; olsa dükkânsenin!

Siyaseten bu (Kazığı!) atanların vicdanen sorumlulukları olması lazım… İnsan olarak bu kadar iyiliğin karşılığı olmalı. Bu nasıl olacak? Hiç değilse ikinci turda bu dört partinin canını dişine takarak sahaya inmesi, çok çalışması, CHP’ye oy vermeyen tabanlarını ikna etmeleri ve oy vermelerini sağlamaları gerekir. Eğer bu turda bu gerçekleşmezse alınlarında kara bir leke olarak kalacak 38 vekil izleyeceğiz demektir.

İYİP’ye gelince; erken öten horoz örneği %15’lere doğru çıkmakta olan oylarını hırsını kontrol edememe yüzünden %10’larda zor tuttu. Başbakan olmak için %10 yetiyorsa ne mutlu! Ama Parlamenter Demokratik Sisteme geçilemediğinden, tek adam sisteminde de Başbakanlık olmadığından Akşener hayalleriyle baş başa kalacak gibi…

CHP’ye gelince; esas işbirliğinin sonucu ne olursa olsun, siyasetin sağ tarafında değil, solunda olması gerektiğini artık anlamak zorundalar. Yoksa özü AKP’den ayrılmış muhafazakâr sağ taban en ufak bir zorlanmada aslına dönüvermektedir. Demokrasi bu kadar kolay taraf değiştirilebilecek, temel değerleri görmezden gelecek kadar basit olmamalıdır.

Sonuç olarak; Millet İttifakındaki 5 parti CHP’ye insani ve vicdani yönden çok şey borçludurlar. Bu borçlarını gerçekten ödemeye kalkarlarsa ikinci tur en az 5-6 puan farkla alınacaktır. Yeter ki dürüst davranmasını becerebilelim.

Oğan olayı ise ayrı bir konu; onu sonraya bırakalım bakalım.

Bu yazı 916 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum