Doğan ÖZDEMİR

Doğan ÖZDEMİR

" EMEKÇİNİN KÖŞESİ "
[email protected]

Sinop'ta (ve ülkemizde) Belediye Başkanı nasıl olmalı?

03 Aralık 2023 - 16:12 - Güncelleme: 13 Aralık 2023 - 23:03

Belediye, kapsadığı yasal alan içindeki halkın refahı, huzuru, rahatı ve yaşanan coğrafyanın tüm alt ve üst yapılarından sorumlu bir yerel yönetimdir. Başkanları ve meclis görevlileri seçimle gelir. Genel seçimlerden farkı, seçilen kişilerin sadece kendi coğrafi çevrelerinden sorumlu olmalarıdır. Halbuki diğer seçilmişler salt illerinden değil, tüm ülkeden sorumlu olur.

Bu nedenle Belediye seçimlerinde kişilerin özel yetenekleri, bilgileri, kent yönetimi hakkında geniş bir bakış açıları olmalıdır. Bu; herhangi birinin yönetici olmasına engel değilse de bir şehir planlamacısı, bir yol, su veya harita mühendisinin, bir idari yöneticinin daha çok başarılı olabileceği anlamına gelir. Elbette görmekle bakmak, okumakla anlamak arasındaki farkı dikkate alarak…

Başkanın kişisel durumu yanında özellikle kuracağı kadro başarının temelini oluşturacaktır. Encümende belediye hizmetleri için zorunlu olan dallarda meslek sahiplerinin yer almasını sağlamak başarının ilk adımıdır. Hele liyakat sadakatin yerini almazsa zaten başarı gelmeyecektir. Sağlık için doktorun, hayvan sağlığı için veteriner hekimin, inşaat, yol, planlama, haritalama, peyzaj, kanalizasyon gibi hizmetler için ilgili mühendislerin -örnekler çoğaltılabilir; bunlar temel branşlardandır- encümende olması özendirilmelidir. Ancak partimizin yenilenme hareketini de dikkate alarak gençlere öncelik tanınmalıdır. Şube Müdürlükleri bu gibi konularında uzman olanlara ayrılmalı, kalan boşluklar ise mutlaka dalında en iyi danışmanlarla desteklenmelidir.

Sıra un-şeker-yağ olunca helva yapmaya gelecektir ki, bu tamamen başkanın yeteneğine kalacaktır. Açık, hesap verilebilir, görevlilerin salt yasal işleriyle uğraştığı ve daha iyi olmak için yarışacağı bir ortamı yaratmak başkanın görevidir.

Yapılanların hesabının verilebilmesi, toplantıların olabildiğince halka açık olması, belirli zamanlarda klasik halk günlerinin yanında kentteki tüm sivil toplum örgütleriyle danışma-dayanışma toplantılarının yapılması hem kentin hem de belediyenin başarılarını artıracaktır.

CHP gerek kuruluşu gerek işleyişi ve gerekse yüz yıldır ayakta kalabilen tek çınar olması nedeniyle çok önemlidir. Zaman zaman çizgisinde dalgalanmalar olsa da kuruluş ayarlarına geri dönmesi zor olmamaktadır. Şu anda tüm ülke siyasilerine yaptığı seçimli kongre ile yeniden bir demokrasi dersi vermiştir. Elbette meyveli ağaç çok taşlanacaktır! Önemli olan elimizdeki bu büyük serveti iyi anlamak, yorumlamak, ilkelerini her şeyin önünde tutarak kişilere göre değil yasalarına göre davranmayı becerebilmektir. Şu andaki özellikle İstanbul ve Ankara başta olmak üzere tüm engellemelere rağmen sosyal belediyeciliğin nasıl başarıyla yapıldığı görmeyenlerin bile anlayacağı kadar ortadadır. Bize, bu başarıları örnek almak ve daha da iyilerini yapmayı görev ve zorunluluk kılmalıdır.

Bundan dolayı seçilecek belediye başkanı ve encümeninin dikkatle incelenerek, bilgi ve becerilerinin bunları ve daha iyilerini yapabilmeye yetip yetmeyeceği göz önüne alınarak değerlendirilmeleri gerekir. Belediye seçimlerinin genel seçimlerden farkı budur; bizler, gelecek 5 yılda bizi ve kentimizi yönetecek kişileri seçeceğiz. Bunların içinde gerçekten ilimiz için en iyisini yapabilecek olanların seçimi, bizim gelecekte kendimizi, kentimizi, huzurumuzu ne kadar düşündüğümüz de belirleyecektir.

CHP -yine diğer partilerde olmadığı gibi- demokrasi adına zaman darlığı nedeniyle bir tür üye bazında ön seçim yapacaktır. Bu çok önemlidir. Biz üyelere düşen görev, başkan ve encümen adaylarından arkadaşlık, siyasi yakınlık, taraftarlık, akrabalık gibi hiçbir gerekçeye dayanmadan, sadece “bu görevi yapabilir mi, yeterli donanıma sahip mi?” sorusuna yanıt aramak ve öyle seçim yapmaktır. 

Partimiz ön seçim sonrası halkın istemini yansıtan birini başkan adayı olarak gösterdiğinde ise görevimiz onu desteklemek olmalıdır. Bu aşamadan sonra kırılmak, darılmak, oy kullanmamak ve hele hele başka birine oy vermeyi bile düşünmek ne demokrasiye ne parti ilkelerine ve ne de insanlığa uymaz!

Durum budur! Görevimizi iyi anlamak ve yerine getirmek zorundayız. Kentimiz bu günkü halinden çok daha iyilerine layıktır. Bunu becerebilecek adaylarımız da vardır. İnanıyorum ki hep birlikte sonunda güzel günler göreceğiz.

Bu yazı 1840 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum