Doğan ÖZDEMİR

Doğan ÖZDEMİR

" EMEKÇİNİN KÖŞESİ "
[email protected]

Sinop ve yitirilen sanatçıları

16 Aralık 2023 - 19:20 - Güncelleme: 21 Aralık 2023 - 16:07

Sinop bir değerini daha yitirdi. Bizi acılar içinde bırakarak sonsuzluğa uçan değerli şair, şarkı sözü yazarı, fikirlerine her zaman baş vurulan, ilimizin ilk Radyosunu kurup işleten bir dostumuz; Levent Bektaş aramızdan ayrıldı. Işıklarda uyusun, başta ailesi, yakınları olmak üzere tüm sevenlerinin ve hepimizin başı sağ olsun.

Sanatçılar, özellikle şairler çok duyarlı olur diye düşünürüm. Bu zamana kadar ustanın sağlık yönünden çok ciddi hastalıklarla savaşmış olması da bunun bir göstergesi olabilir. Belki söyleyeceklerini yeterince ifade edememekten, belki söylediklerinin yeterince anlaşılamamış olmasından, belki de bizlerin bir sözünden, davranışından alınmış, içine atmış, dert edinmiştir; kim bilir? Bu onulmaz dertler yakasına yapışır mıydı yoksa?

Ülkemizin eğitim ve kültür tablosunun içler acısı olduğunu biliyoruz. Elbette bu durum sanat ve sanatçıya verilmesi gereken değeri de etkiliyor. Zaten yeterince içi doldurulamamış sanat ve sanatçı kavramları, kimi zaman sapla samanı da birbirine karıştıracak, bundan en çok da gerçek sanatçılar etkilenecektir. 

Bir insanın, bırakın sanatçıyı; önce insan olarak bile yaptığı iyi işlerin karşılığında onurlandırılması son derece insancıl bir duygudur. Hele sanatçılar için bu değer çok daha olumlu etki yapar; onların hem gururları okşanır hem de yaptıkları sanatı daha iyi yapmaları ve daha iyi eserler vermesini özendirir.

Sinop’ta bu çok belirgin bir eksiklik olarak ortada durmaktadır. Sanatçılarımıza öldükten sonra değer vermek onların ölmeden önce görmek istediklerini göremeden aramızdan ayrılmasına neden olmaz mı? Bunu siyasi nedenlerle açıklamak işin kolaycılığıdır! Hak eden biri için yapılacak kalıcı bir eser, gerçekten o kent halkı tarafından sevilen bir sanatçı ise sonra geriye alınabilir mi? Bunun yapılmasına halk izin verir mi?  Dilerim ki bu son olur. İlimizde zaten parmakla sayılacak kadar az sayıdaki sanatçılarımızın ölümden sonra üzüntülü bir yüz ifadesi ve sesle anılması yerine, onlar yaşarken her fırsatta onurunu okşamak, arkasında durmak, isimlerini unutturmayacak eylemlerde bulunmamız boynumuzun borcu olmalı. 

Yeni seçilecek Belediye Başkanından ilk talebim bu olacak, çözüm içeren bir dilekçe ve projeyle yanına çıkacağım. Belki o zaman bugüne kadar yitirdiğimiz değerler ve -ömürleri uzun olsun- yaşamakta olan sanatçılarımız için bir Sinoplu olarak insani vevicdani görevimi yapmış olacağım.

Işıklarda uyu koca usta.

Bu yazı 1579 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum