Doğan ÖZDEMİR

Doğan ÖZDEMİR

" EMEKÇİNİN KÖŞESİ "
[email protected]

Üzüm ve siyaset

26 Şubat 2024 - 11:36 - Güncelleme: 27 Şubat 2024 - 16:09


Bugün kısa, kafa yormayan bir yazıyla güne başlayalım istedim; buyurun.
Bizim köyde üzüm yetişir. Asma bahçelerinin toprak bakımı, ilaçlama, seyrekleştirme, sulama, gübreme zorunlu yapılacak işlerdendir. Tüm bunlar sırayla ve sabırla yapıldıktan sonra eğer iklim koşulları da uygun gitmişse artık hasat zamanı dört gözle beklenir.
Bu tür işletmeler genelde aile işletmesidir. Ailelerin büyükleri çocukları üzerinde söz hakkına sahiptir. Diğer akrabalar arasında da saygı görürler. Elbette onlar da kendi büyükleriyle çalıştıkları dönemlerden edindikleri deneyimlerle çocuklarına fikir sorma, dinleme, yeni fikirler üretme şansı tanıyacaktır.
Bu yıl da böyle olmuş, aile büyüğü hepimize birlikte çalışıp üretmenin önemini, “bir elin nesi var, iki elin sesi var” öz sözüyle anlatmıştır.  Alınan pozitif enerjiyle hep birlikte üzüm toplamaya başlandı. Önemli olan üzümü satabilmekti. Yoksa bir yıllık tüm emekler ve masraflar boşa gidecekti.
Bu öyküyü niye anlattım? Manavda gördüğüm bir kasa üzümün güzelliğine hayran hayran bakarken bunlar aklımdan geçti. Bu kasa tarladan buraya gelene kadar ne kadar çok kişi mutlu olmuştu kim bilir…
Üzüm alıp giderken yol kenarında bir seçim bürosu gördüm. Öyle ya; 31 Mart’ta yerel seçimler vardı. Her parti bulunduğu ilçe ve illerde benzeri bürolar açacak, propaganda çalışmaları yapacaktı. Bizler de vatandaş olarak adaylardan birine oy verecektik.
Bu iki olay bende şunu çağrıştırdı: Belli aralıklarla seçimler yapılır, tıpkı üzüm yetiştirmek gibi… İlçe, İl ya da Büyük Şehir için adaylar seçilir, tıpkı üzümlerin satış için kasalara doldurulması gibi… Sonra bu kasalardaki hazır üzümler satıcıya sunulur, tıpkı manavdaki üzümler gibi… Ve biz beğendiğimiz üzümü satın alırız, tıpkı beğendiğimiz adaya oy verdiğimiz gibi…
Eğer tarlada emeğimiz var ise, birlikte en iyi meyveyi yetiştirmeye uğraşmışsak değerli bir ürün elde edebiliriz. Bu ürün beğensek de beğenmesek de bizimdir ve vatandaşın ürünümüzü alması için elimizden geleni yapmamız zorunludur.
Kıssadan hisse; sıra adayların yarışına geldi. Vatandaşların desteğini alabilenler seçilmiş olacaklar. “Armudun sapı, üzümün çöpü var” deme zamanı geçti. Adayımızı destekleyip seçtirmek tek görevimiz olmalıdır. Ya üzüm yiyeceğiz ya da ayvayı…
 

Bu yazı 823 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum