Öğretmenlerin öğrencileri üzerinde etkisi çok büyüktür. Bunu en iyi anla-tan örneklerin başında da Atatürk’ün öğretmeni Şemsi Efendi gelir.
Siyasi bir ikbal uğruna kapatılan, Köy Enstitülerinin bir devamı niteliğinde olan, Düziçi Öğretmen Okulunu (1960) bitirdikten sonra, altı yıl kadar da ilkokul öğretmenliği yapan Kadir KARKIN, muhtemeldir ki; Düziçi Öğretmen Okulundan aldığı müzik becerisini, sevgisini daha ileri seviyelere taşımak için Öğretmen Okullarından beslenen Çapa Yüksek Öğretmen Okulundaki ‘’Seminer Dönemi’’nde ünlü hocalar-dan aldığı müzik eğitiminden sonra 1973 yılında Sinop Kız Öğretmen Okuluna mü-zik öğretmeni olarak atanmıştır.
Eğitim yaşantımı sürdürmekte olduğum Kastamonu Göl Öğretmen Okulun-dan 1975 Eylül’ünde naklimi bu okula aldırmak istediğimi belirten dilekçemin alt kısmına, eline aldığı dolmakalem ile ‘’Nakli Uygundur’’ yazan kişidir Kadir KAR-KIN…
Daha sonra 1978 yılında İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsüne müzik hocası olarak atanmasıyla müzik alanında akademik çalışmalara başlamıştır. Bir akademisyen olarak profesörlüğe kadar yükselirken bir yandan da Anadolu’nun birçok üniversitesinde Müzik Öğretmenliği Bölümleri açmaya başlamıştır.
Elli yılın üzerinde başarılı bir eğitimcilik yaşamı olan Kadir KARKIN öğretmenimizi, öğrencileri ve sevenleri akademik unvanları yanında; ‘’Öğretmenlerin Öğretmeni’’ olarak da adlandırmışlar ve gönüllerine kazımışlardır…
Çoğu benim de arkadaşım olan Sinop Kız Öğretmen Okullu arkadaşlarımın neredeyse tamamı, ‘’Öğrenci Odaklı’’ bir öğretmen olduğu konusunda fikir birliği içindedirler…
İnsanlar bu dünyadan ebediyete göç etseler de geride bıraktıkları eserleriyle yaşadıklarına inandığımız ve gönüllerimizde yaşattığımız merhum öğretme-nimiz Kadir KARKIN’a rahmet, sevenlerine sabırlar dileriz…
Salih KOÇ
23 Haziran 2022/B.Çekmece-İst.