Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

BAKIŞ AÇISI

21 Kasım 2022 - 10:35

Bir olaya veya her hangi bir şeye karşı bakış açısı insanlar arasında değişkenlik gösterir. İstenmeyen  durumlarda  bakış açımız olumlu ve yol gösterici nitelikte olursa insan hayatını ve düşüncelerini olumlu yönde etkileyecektir. Başarılı olmak insan hayatının en önemli yapı taşlarından biridir. Bir şeyi başarmak istiyorsak  mutlaka bir hedefimiz  olmalıdır. Belirlemiş olduğumuz hedefi tutturabilmemiz için çok çalışmamız ve çaba göstermemiz gerekir. Buna rağmen yaptığımız işlerde bir türlü başarılı olamıyorsak bir yerde hata yapıyoruz demektir. Yapılan hatanın ana kaynağı ise  yapılan işe karşı bakış açımızın yanlış olmasındandır. Doğru bir bakış açısıyla bakıldığında ise başarısızlık, başarıya dönüşecektir. Eğer kişi iyi bir eğitim almışsa olaylara bakış açısı diğer insanlara nazaran  bir farklılık gösterecektir.  Eğitim ve kültürün kişi  üzerindeki  etkisi hem kendisine hemde çevresine bulunan insanların hayata ve olaylara bakış açısını  olumlu yönde   etkileyecektir. İnsanların yaşam boyunca çabası,  gayreti ve hedefi  sadece mutluluğu yakalamak ve mutlu olmaktır. Mutluluk ne parayla satılır nede parayla alınır. Mutluluk içimizden ve yüreğimizden gelen çok güçlü bir duygudur. Eğer mutluluğu yakalamak istiyorsak hayatımızdaki olumsuz duyguları çıkartarak,  bakış açımızı olumlu ve doğru  yönde kullandığımızda mutlulukta yanı başımızda olacaktır. Yeterki tutum ve davranışımızı pozitif yönde kullanalım.  
Bir olay veya konu hakkındaki  düşüncemizde veya fikrimizde diğer bir kişi ile farklı bakış açımız her zaman olabilir.  Bu farklı bakış açısı kişiler arasında bazen  kavgaya bazende tartışmaya dönüşebilir.  Doğru   bir tane olduğuna göre burada yapılması gereken tek şey kavga ve tartışma yerine doğru olanı arayıp  bulmaktır. Yanlış veya hata  yapmak her insana mahsus  bir şeydir. Önemli olan yanlış ve hatalara karşı bakış açımızı olumlu yönde kullandığımızda sorun kendiliğinden çözülmüş olacaktır. İnsanoğlu hayatı boyunca çeşitli engellerle mutlaka karşılaşacaktır. Bu engeller  şevkimizi  kırarak zaman zaman hayata bakış açımızı  olumsuz yönde etkileyecektir.  Burada cesaretimizi devreye sokarak engelleri teker teker aştığımızda  istediğimiz yaşam biçimini böylece yakalamış oluruz. İnsan yaşamının en  zor anlarından biri çaresiz kalmaktır. Her şeyi kontrol etmekte zorlanırız ve her şeye karşı isteksiz bir şekilde yaklaşarak hayatı kendimize adeta zehir  ederiz.  Çaresizliği yenmek için olaylara karşı   bakış açımızı pozitif  yönde düzelterek  gücümüzü ve cesaretimizi olumlu bir şekilde kullandığımızda  çaresizliği ortadan kaldırabiliriz. Umut insanı hayata bağlayan bir beklentidir. Umutsuzluk ise hayata karşı bakış acımızı olumsuz yönde etkileyen bir duygudur.                                                                                                          
Hayat her zaman zordur. Bazen işler yolunda gitmediği zaman hayat insana adeta işkence yaşatır. Sevgi ve mutluluğu ararken mutsuz olmak hayatın en yıkıcı tarafıdır. Vicdanı güzel olan insanlar vicdan terazisini hep eşit tutarlar. Bakış açısı yönünden ise  her konuda adil ve dürüst karaktere sahiptirler. İnsanlar sadece kendilerini  düşünerek, diğer insanları önemsemeden  kendi çıkarları doğrultusunda yaptıkları eylemin adı bencilliktir. Bu gibi kişilerin diğer insanlara karşı  bakış açısı  ise  her konuda kendilerini  üstün görmesi ve kendi menfaatlerinin bekçiliğini yapmasıdır. Işık aydınlık demektir. Işıklı yolda gitmek  ise attığın her adımı görerek yürümektir.  Karanlık her insanda korku yaratan bir duygudur. Karanlığa insanlar hep korku ve endişe verici  gözle  bakmıştır.  Karanlığın neleri barındırıp barındırmadığını önceden bilme imkanımız yoktur. Güzel bir yaşam için hayata bakış açımız hep aydınlık olsun. Hayal kurmak   kısa zaman olsa da insanı mutlu eden bir duygudur. İnsan olarak  hiç kimseden izin almadan  özgürce yapabildiğimiz tek  şey hayal kurmaktır. Her insanın hayal gücü farklı bakış açısına sahiptir. 
Hayat her zaman insana istediğini maalesef  vermiyor. Yaşantımızın bazı bölümlerinde çeşitli engel ve zorluklarla karşılaşacak olsak ta hayata hiç bir zaman küsmemeliyiz. Bu olumsuzluklar hayatın bizlere vermiş olduğu bir ders niteliğindedir. Yapılan yanlışın ve hataların  her zaman mutlaka bir  telafisi vardır. Önemli olan nerede yanlış  yaptığımızı bularak yanlıştan dönmek olmalıdır. Bu durumda olaylara karşı bakış açımızı olumlu bir şekilde kullandığımızda yapılan yanlış veya  hatadan daha çabuk dönmemizi sağlayacaktır. Kırmadan ve dökmeden  demokratik bir  şekilde yapılan eleştiriler her zaman insanı  doğru yola getirir. Eğer bir eleştiri yapılacaksa  bakış açımız  içinde hakaret ve küfür olmamalıdır. Doğru yapılan bir eleştiri her zaman insanı yanlıştan döndürür. Saygısızlık insana yapılan bir hakarettir. Eski yıllara nazaran  insanlar artık  birbirlerine karşı saygı göstermiyorlar.  Onun yerine çıkar ve menfaat ön plana  çıktığından saygı kavramı değerini kaybederek neredeyse yaşantımızdan çıkmak üzere olduğunu görmek insanı gerçekten üzüyor. Toplum olarak bakış açımızı saygı, sevgi ve dürüstlükten  yana kullanırsan çok güçlü bir topluma sahip oluruz. Hayata karşı  BAKIŞ AÇIMIZ mutluluktan ve barıştan  yana olsun.

Bu yazı 628 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum