Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

ÖNEMLİ OLAN MERHAMETLİ OLMAK

28 Ekim 2021 - 15:53

İnsan olmanın en önemli basamağıdır merhametli olmak. Merhamet insanın ruhunda olan en güzel duygular arasındadır. İnsanlığın asla vazgeçemeyeceği en önemli değer  merhamettir. Vicdan sahibi insanlar  kalbinin derinliklerinde hisseder merhameti. Hiç bir çıkar karşılığı olmayan, sadece  insanlığın gerektirdiği bir yaklaşımdır merhamet.  Kötülüğün tutsağı ve esiri  olup merhametten uzaklaşmak o insanın en  zayıf yönüdür. Merhametli bir yüreğe, vicdanlı bir kalbe ve dost bir ele sahipse  işte o  insan kendisi ile övünmeli  ve gurur duymalıdır.                                                                                                                     Gökteki yağan yağmur toprağa nasıl merhamet ederek bir bitkinin filizlenerek büyümesine sebep oluyorsa, sevgiye muhtaç olan  ve  bir kenarda aç kalmış insana  merhamet etmek ve dost elini uzatarak ona hem  sevgisini vermek hemde  karnını doyurmak  insanlığın en yüce duygusudur. Bir insanın çektiği acının   en belirgin tarafı ya göz yaşıdır yada yüz ifadesidir. İnsanların acısını paylaşarak biraz olsun  hafifletmek ve göz yaşını  dindirmek insanlığın gerektirdiği en kutsal yönü yine  merhamettir. Maalesef her insan hayatının yaşam bölümlerinde  acı ve göz yaşı ile karşı karşıya kalmakta. Bu anda çok zor durumda olan  insanlara yardım etmek onların dertlerini dinleyerek çare aramak ve bulmak  merhametli vicdanlara sahip olan insanlarla ancak mümkün olur. Merhametli olmanın ilk hedefi insanları sevmektir. Sevmeyi bilen her insanda merhamet duygusu yüksek  olduğundan çaresizlik içinde kıvranan insanların her zaman sesi olmuştur. Eğer güzel bir kalbe sahipsen merhanet her zaman  insanın yanı başındadır. Önemli olan bütün insanlığa  ve tüm canlılara merhametle yaklaşmak insanlık gereğidir.  Merhametli insanların işi sadece iyilik yapmak değildir. Kötü yola düşmüş bir insanı düştüğü yerden dost  elini uzatarak  oradan çıkarmaktır.  Hiç bir şey asla merhametli olmak kadar güzel duyguya sahip değildir. 
Diğer taraftan hayvanlara  merhamet göstermek insanların en önemli görevi olmalıdır. Onlara eziyet etmeden iyi davranmak esas olmalıdır. İnsanlar gibi konuşma yeteneği olmadığından  dertlerini açıklama imkanına sahip değildirler. Dostlarımıza merhametli yaklaşarak karınlarını doyurmak ve susuz bırakmamak sevapların en büyüğüdür. Hayvanlara eziyet etmek insanlık dışı bir hareket olduğu gibi,  merhamet duygusundan yoksun olan kişilerin yapmış olduğu ahlak dışı bir davranıştır. Hayvan sevgisi olan bir insanda merhamet duygusu daha güçlüdür. Tarih boyunca insanoğlu hayvanlardan yararlanarak  onlardan sürekli fayda görmüştür. Köpek dostlarımız insanların en yakın dostudur. İnsanlara karşı  sürekli sevgi besleyerek  dost olduklarını her zaman göstermişlerdir. Onlarda bizim gibi bu dünyada yaşıyor. Aynı havayı soluyor ve teneffüs ediyoruz. Sadece aramızdaki fark onların bizlere muhtaç olmasıdır. Bizden istedikleri sadece karınlarının doyurulması ve sevgidir. Merhamet duygusu içersin de  bu dostlarımıza sahip çıkarak onlara iyi davranmak bir insanlık görevidir. Benimde üç  tane can dostu köpeğim vardı.  Maalesef biri hastalanarak öldü ve  o üzüntüyü ve acıyı tarif etmek mümkün değil.  Onların dostluklarını gördükçe insan onlara daha fazla bağlanıyor. İtiraf etmem  lazım ki onlardan çok şey öğrendim.  Gerçek dostluğu görmek isterseniz sadece  bir can dostu  sahibi olmak yeterlidir. Çünkü onlar sahiplerini  asla terk etmiyor,  aldatmıyor, ihanet etmiyor ve kalleşlik yapmıyor. 
İnsan olarak doğaya merhametli davrandığımızı söyleyemeyiz. Çünkü elimize geçen  her şeyi doğaya atarak kirletiyoruz. Bu nedenle de doğa  adeta yalvarıyor ve insanoğlundan merhamet bekleyerek  artık pisliğinizi bana atmayın ben çok kirlendim diyerek isyanını belirtiyor. Ne yazık ki doğadaki ağaçlarımıza da merhamet gösteremiyoruz. Sürekli bir ağaç kesimi yapılarak doğamızın dengesini bozuyoruz.  Bunun karşılığı da doğa bizden intikamını alarak insanoğluna büyük ders veriyor. Artık ülkemiz yeterli yağmuru alamadığından  çölleşmeye doğru gidiyoruz. Bunun sonucunda da susuzluk çekmeye mahkum olacağımız günlerde çok yakındır. Şunu unutmamak lazım  insanoğlu bu dünyaya misafir olarak gelmiştir. Doğamıza ve tabiatımıza iyi davranarak bizden sonra gelecek nesillere de temiz ve sorunsuz bir doğa bırakma mecburiyetimiz vardır. Yine  merhametsizce davrandığımız  diğer bir yerimiz ise denizlerimiz. Elimize geçen her şeyi   atmaya alışkanlık haline getirerek denizlerimizi de  kirletiyoruz. İnsanoğlunun yapmış olduğu çeşitli denemeler sonunda hem hava kirliğine  hemde iklim değişikliğine neden oluyor. En korkunç hava kirliliğini yaratan ise nükleer  santralden sızan radyasyondur. Sadece hava kirliği ile kalmadığı gibi  insanların ölümüne neden olmakta ve sakat bırakmaktadır. 
Merhamet insandan insana değişebilen bir duygudur. Bazı insanlarda merhamet duygusu daha gelişmiştir, bazı insanlarda ise her şeye merhamet gözü ile bakmaz. Esasen merhamet gönlümüzden çıkan iyi huylu bir davranış biçimidir. Sadece güle merhamet gösterip de dikenine merhamet göstermemek sanırım  merhamet duygumuzun tam gelişmediğini gösterir.  Çünkü ikisi de aynı kökten ve aynı daldan meydana gelmiştir. Gül'ü için dikenini sevmek ve merhamet etmek gönlümüzün güzelliğidir. Sevmek zaten merhametli olmanın en önemli göstergesi değil midir. Şu dünyaya hepimiz misafiriz ve geçiciyiz. Her şeye iyi niyet ve sevgi gözüyle bakmak insanlığın en önemli görevi olmalıdır. Kötülük  insana hiç bir fayda getirmemiştir. Merhamet insanı her zaman yüceltmiştir.  Onun için rehberimiz    MERHAMETLİ OLMAK olsun.

Bu yazı 2386 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum