Şükrü Zeki Demirel

Şükrü Zeki Demirel

ŞEYTANIN GÖR DEDİĞİ
[email protected]

CHP! DEĞİŞİM, AMA NASIL?

02 Kasım 2023 - 10:26 - Güncelleme: 13 Aralık 2023 - 22:59

CHP 38. Kurultayını 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde topluyor. Görünen o ki, öne çıkan iki Genel Başkan adayı var. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve Sayın Özgür Özel. Diğer adaylar ne kamuoyunda, ne de parti içinde gerekli ilgi ve desteği ne yazık ki bulamadılar. Çünkü gerek ülke medyasının durumu, gerekse parti içi demokrasisinin sağlanamamış olması farklı düşünce ve adaylara fırsat tanımıyor.
Şu an popülaritesini koruyan iki genel başkan adayı daha şimdiden bir konuda anlaşmış durumdalar; DEĞİŞİM!
CHP kurulduğu tarihten sonra bir değişimi ECEVİT’in İNÖNÜ’den Genel Başkanlığı aldığı gün yaşadı. ORTANIN SOLU sloganı ile başlayan değişim halen bu slogan ile devam etmekte. Kendini SOL’da, SOSYAL DEMOKRAT ifade eden CHP’de aslında bu kavramlara uygun yapılanma hiç olmadı.
Ecevit döneminde iktidar mücadelesi tabandan tavana olanca gücü ile yapıldı ve %44 oy oranlarına ulaşıldı. İktidar olmanın yolları bir nebze olsun açılmış oldu. Ancak seçim yasaları ne yazık ki tek başına iktidar olmayı sağlamadığı için koalisyonlar dönemi başlamış oldu.
Ecevit başkanlığındaki hükümetlerin ülkeye ne kattığı, yapılan milletvekili transferlerinin ve dinci Erbakan ile yapılan ortaklıkların CHP’nin ilke ve programlarına ne derece uygun olduğu günümüzde dahi özellikle parti içinde tam olarak tartışılmamıştır.
CHP çok çeşitli badireler atlatmış, hepsinden de köklü gelenekleri sayesinde ağır yaralar almadan çıkmasını başarmıştır.
Ancak, bugün 38. Kurultaya giderken, geçmişte de olduğu gibi gerek kuruluş ilkeleri olan 6 oktaki değerler, gerekse sosyal demokrat ilkeler sadece sözde kalmış, eyleme bir türlü geçirilmemiştir.
Bugün Genel Başkanlığa aday olan gerek Kılıçdaroğlu, gerekse Özel bir konuda ortak açıklamada bulunuyorlar. Nedir bu açıklama? DEĞİŞİM!
Önce şunları sormak isterim her iki adaya; yıllarca birlikte siyaset yaptınız ve değişimden bu kadar yanaydınız, değişime şimdi mi ihtiyaç duyuyorsunuz? Neden 6 OK ilkelerinden ve Sosyal Demokrat çizgiden vazgeçip bu kadar SAĞ’a kayarak ve SAĞ ile ittifaklar kurarak mı sağlamayı düşündünüz DEĞİŞİMİ? Hiç mi tarihten, Ecevit koalisyonlarından ders çıkarmadınız?
Şimdi DEĞİŞİM değil, aslında parti içinde DEVRİM zamanıdır!
Ancak bu kurultay öncesi yine göstermiştir ki, değişim sadece kişilerde olacaktır. İlçe ve İl kongrelerinde BLOK OY kullanmalar, kurultay delegasyonlarının ASKER DELEGE olarak tarif edilmeleri, yine kurultayın 1. Günü Genel Başkan adaylarının uzun uzun konuşmaları sonucu farklı düşünenlere söz hakkı tanınmaması veya çok kısa süreler verilmesi ve GENEL BAŞKAN seçimlerinin 1. Gün yapılması bize sadece değişimin kişilerde olacağını göstermektedir. 1. Gün seçimi kazanan Genel Başkanın, 2. Gün yapılacak PARTİ MECLİSİ ve DİSİPLİN KURULU seçimlerini de alacağı açıktır.
Bugün bu gerçeği değiştiremeyeceğimize göre ne yapmak gerekir?
*Genel Başkan adaylarını yakından tanıyoruz. Ne kadar CHP’li, ne kadar samimi, ne kadar gerçekten değişimden yana olduklarını bir kez daha görmek gerekiyor.
*Genel Başkan adaylarının, Kurultayda partinin 6 OK’una sadık kalacaklarının ve artık yüzlerini SOL’a döneceklerinin sözünü vermeleri gerekiyor.
*Tüzükte gerekli düzenlemeleri yaparak SÖZ, YETKİ VE KARAR’ın üyelere verilmesini ve delege sisteminin kaldırılarak tüm seçimlerin üyeler tarafından yapılmasını sağlayacaklarına ilişkin söz vermeleri gerekiyor.
Şimdi bütün sorumluluk KURULTAY DELEGELERİNDE!   
CHP’yi iktidara taşıyacak kadroların bu kurultay ile tam olarak göreve geleceklerinden emin değilim. Ancak Tüzük Kurultayı ile belli olacaktır her şey. Yönetime gelen Genel Başkan, Parti Meclisi ve MYK’nın yeni TÜZÜK konusunda ne kadar samimi, kararlı ve DEMOKRAT olduklarını göreceğiz.
SONUÇTA DEĞİŞİM YA GERÇEKLEŞECEK, YA GERÇEKLEŞECEK!
CUMHURİYET HALK PARTİSİNİN GERÇEK ÜYE VE DELEGELERİNE GÜVENİYOR, CUMHURİYETİN 100. YILINDA SOL’DA DURAN, SÖZDE DEĞİL ÖZDE SOSYAL DEMOKRAT CHP’Yİ KURACAKLARINA OLAN İNANCIMLA KURULTAYIN BAŞARILI OLMASINI DİLİYORUM.

 

Bu yazı 1817 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum