Şükrü Zeki Demirel

Şükrü Zeki Demirel

ŞEYTANIN GÖR DEDİĞİ
[email protected]

GEÇMİŞİ ANARAK GELECEĞİ KURMAK !

20 Nisan 2022 - 21:24

Son zamanlarda sosyal medyada sık sık eski günlerden,çocukluk günlerimizden söz edenler çoğaldı.
Haksızda değiller. Çünkü günümüz koşulları eskiyi aratır oldu.Hani derler ya ; 
"Eskiye rağbet olsa bitpazarına nur yağardı " diye. İşte bu deyim günümüzde tersine döndü gibi.Gerçekten bitpazarlarına ihtiyaç duyulmaya başlandı. Baksanıza ikinci el elbiseler,ayakkabılar,ev eşyaları,beyaz eşyalar vb için pazarlar kuruluyor.
Peki neden özlenir  eski günler ? Bu günlerden daha mı özel ve güzeldi ? Onca eksiğe rağmen.Örneğin buzdolabı yoktu bizim çocukluğumuzda tel dolapları vardı.Evin içinde kuyu vardı karpuzları koyduğumuz. Bugünkü banyolar yoktu, yüklükler kullanılırdı banyo için.Çamaşırlar elde,kül suyunda yıkanırdı.Kiler vardı erzak koymak için.Bir evi geçindirmek için bir maaş yeterdi üstelik. Çokça eğlencemiz yoktu .Tek eğlence sinema idi. Bayramlarda atlı karıncalar,panayırlar,
tekkeler vardı.Bir de halkevleri vardı. Terzisi,bakkalı,memuru,öğrencisi çeşitli etkinlikler yaparlardı. Mesela ben 5-6 yaşlarımda tiyatro sahnesinde idim babamla birlikte.Müzik yapanlar,ressamlar,
heykeltıraşlar vardı amatörce de olsa.
Ve daha da önemlisi İNSANLIK vardı. Komşuluk vardı. Dayanışma,
yardımlaşma,imece vardı.Akşamları birbirlerimizi ziyaret eder,bazen müzik yapar,bazen helva çeker,bazen de bugün yaptığımız gibi eski günleri yad ederdik.
Peki ne yoktu ?Neler konuşulmaz,ayıp sayılırdı ?
Ötekileştirme yoktu mesela.Kimse kimseye dilini,dinini,kökenini,
rengini,ailesini,
sülalesini sormazdı. Kimse karışmazdı yaşam biçimimize. Mahalle baskısı,din baskısı yoktu.
Komşuyduk,
hemşehriydik biz. Tanırdık birbirimizi, olduğumuz gibi kabul ederdik,edilirdik. Eşit yurttaşlardık biz. Bayramlarımızı bilir, ister milli,ister dini bayram olsun, olabildiğince temiz giyinir,eşi dostu ziyaret ederdik.Önce öğretmenlerimize gider ellerini öperdik.
İyi eğitilmiştik,iyi yetiştirilmiştik.
Peki ne oldu da bugünlere geldik ? Nerede yanlış yaptık ?Neden seçimlerimiz hep yanlış oldu ?
Zaman içinde menfaatler girdi aramıza,fitneler girdi. Kapitalist sistem girdi kanımıza sinsi sinsi. Yeni mobilyalar, yeni beyaz eşyalar,yeni arabalar ve doğal olarak yeni borçlar,yeni krediler,yetmedi yeni kredi kartlarını soktular hayatımıza.
" Alın,alın nasılsa ödersiniz,gerekirse yeni krediler açarız sizlere " dediler.İnandık borçlandık.
Borçlandıkça insanlıktan uzaklaştık. Dostlarımızı,
komşularımızı kıskandık,uzaklaştık.
Apartmanlara doluştuk kapı komşumuzu tanımaz olduk.İyi niyetli göründük riyakâr olduk.Hainler girdi aramıza. Sömürdüler emeğimizi.İhanet ettiler,ediyorlar vatanımıza,bizlere.
Satıyorlar herşeyi, karışmıyoruz.
Korkuyoruz,sesimizi çıkaramıyoruz.Ve bir uçurumda yuvarlanıyoruz,
tutunamıyoruz.
Düzeltemez miyiz peki ? Düzeltiriz.
Yeterki özlemle andığımız eski günlerdeki gibi olalım. Dayanışma ile, dostluklar ile, yoldaşlıklar ile, komşuluklar ile,sevgi ile,saygı ile düzeltiriz.
Birbirimizle konuşarak, küçük hesapları bırakarak,birbirimize ihtiyacımız olduğu gerçeğini kabul ederek çıkarız bu bataklıktan. Yaşamımızdan hainleri, fitnecileri,takiyyecileri,
riyakârları çıkararak kurtuluruz ancak.
Unutmayalım ki,ya hep birlikte kurtuluruz,ya hep birlikte yok oluruz.
Haydi,biraz gayret edelim.Haydi,biraz konuşmayı,birbirimizi dinlemeyi deneyelim. Gerçeklerden kaçmadan gidişi tersine çevirmeye çalışalım.
Bu halkın genlerinde özgürlük var, bağımsızlık var, haksızlıklara isyan var.
Bu özelliklerini KURTULUŞ savaşı ile tüm dünyaya göstermiş,kabul ettirmiştir.
Neden bir kez daha olmasın ? Neden bir kez daha KURTULUŞ savaşını kazanmayalım ? Neden tam bağımsız bir düzen kurmayalım ?
NEDEN ?

Bu yazı 769 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum