Şükrü Zeki Demirel

Şükrü Zeki Demirel

ŞEYTANIN GÖR DEDİĞİ
[email protected]

KÜÇÜK BÜYÜĞÜ MAT ETMİŞ!

05 Temmuz 2023 - 23:07 - Güncelleme: 10 Temmuz 2023 - 16:27

Geldiğimden bu yana bir takım paylaşımlar yapıp keşke diyorum ; " Bodrum'da yapılan güzel işlerin bir kısmı Sinop'ta da yapılsa." Bazı taleplerim, dileklerim şimdiye kadar karşılık bulmadı ne yazık ki. Bazen de diyorum ki ; " Acaba karşılık bulsa Sinop ne olurdu ? "
Gördüklerim, yaşadıklarımdan sonra ne mi olurdu ? 
Birlikte cevap bulalım isterseniz ;
* Hemen başlıktaki küçükten başlayalım. Bodrum merkezde bir cami tuvaleti var. Ve Bodrum Belediye Başkanlığı bitişiğinde de bir tuvalet bulunuyor. Ücret 8 ₺ (Sekiz lira) her ikisinde de. Başkaları da vardır tabii ki. Bunlar tam merkezde oldukları için gördüklerim, bildiklerim. Para peşin alınıyor üstelik, hani işleri bitince kaçarlar diye sanırım önlem almışlar.Bu 8 ₺ büyük tuvalet için değil, ister küçük olsun ister büyük, fiyatları aynı. Hani eskiden vardı ya küçük elli kuruş, büyük yüz kuruş diye. Şimdi yok böyle uygulamalar. Düz hesap hepsi 8 ₺. İster oraya yap küçük tuvaletini ister donuna. Etiketi görünce ve girip girmeme konusunda tereddüt edersen zaten geçmiş olsun. Birden bir sıcaklık sarıveriyor alt taraflarını. Ve yüzünde bir tebessüm ama acı mı yoksa rahatlamış bir surat mı,   pek belli olmayan. Ha, bir de duvar kenarı, çalı arkası falan arıyorsan eğer, sakın teşebbüs etme, başkan çok kızıyormuş bilesiniz. Yani kısacası Bodrum da KÜÇÜK BÜYÜĞÜ MAT ETMİŞ durumda !
* Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığının vermiş olduğu bir ulaşım kartı da bende var. Muğla ve ilçelerinde, beldelerinde 65 yaş üstü için geçerli dolmuşlarda. Ücret ödemeden istediğiniz kadar seyahat edebiliyorsunuz. Ama çoğu zaman "keşke almasaydım" dedirtiyorlar şoförler. Çoğunda bir surat, bir tafra, bir "istemezük, evinde otur" hareketi ki sormayın. Hem parasını belediyeden alacaksın, hem de 65 yaş üzerine saygısız olacaksın. Ayıp oluyor iyice. "Yahu arkadaş yarınlarda sende aynı duruma geleceksin" demek geliyor içinden insanın.
* Belediye bir çok yerde halk plajı ve cafe yapmış. İyi de yapmış. Yapmış da biz nasıl kullanıyoruz ? Çoğunluğun sakin olduğu bu mekânlarda yemek daha ucuz, kumsal ve deniz ücretsiz. Ancak, bazı kendini bilmez şımarık tipler, özellikle de 50 yaş üzeri kadın veya erkek ile 25-30 lu yaşlardaki gençler ortalığı bulandırıveriyorlar. Bir de 2 bira içti mi mekanın sahibi olabiliyorlar anında. Bağırarak argo konuşmalar, gülmeler. Millet iyi sabrediyor gerçekten. Kart zamparalık yapmaya çalışıyorlar açıkçası.
* Tuvaleti 8 ₺ dedik ya, diğer hizmetleri siz düşünün artık. Kızıyoruz falan ama işi kurtaran yine zincir market ve mağazalar. Onlarda 1 ₺ olan dışarıda 2-3 ₺. Konut kiraları hiçbir işçi ve memur gibi sabit gelirlilerin ödeyebileceği rakamlarda değil. TUİK gelsinde bu sahillerde yapsın enflasyon hesabını. Bilgisayarlar çöker herhalde.
* Peki diyeceksiniz ki, " Bu millet nasıl halâ gidip tatil (!) yapabiliyorlar oralarda ? ". Öncelikle "tatil" falan yaptıkları yok. Ekonomik durumu sıradan olanlar zor atıyorlar kendilerini evlerine. Hatta bazı aileler neredeyse boşanma aşamasına bile gelebiliyorlar stresten. Erken rezervasyon yaptıranlar yıldızlı otellerden dışarı çıkmıyorlar. Bırakın tarihi yerleri, sergileri, müzeleri, konserleri görmeyi kenti bile görmeden dönüyorlar. 
* Sahillerde oturmak, güneşlenmek mucize. Belediyelerin halk plajları yeterli değil. Diğer işletmelerin şezlong, şemsiye fiyatları 200 ₺den başlıyor. Bir günlük yeme-içme evinizdeki bir haftalık giderlere bedel.
Daha çok şeyler yazılabilir. Sadece şunu yazarak bitirmek istiyorum; Avrupa'dan gelen yerli-yabancılar bile(!) aşırı pahalı buluyorlar ülkemizi. Avro'ya, dolar'a rağmen  !
Ben halâ cevap bulamadım soruma !
Sinop bir Bodrum olsun mu sizce ?
Sadece güzel yanlarını alsak meselâ, koruyabilir miyiz Sinop'u ?
Ve de küçüğe 8 ₺ ödemek pahasına !
NE DERSİNİZ ?

Bu yazı 2737 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum