Şükrü Zeki Demirel

Şükrü Zeki Demirel

ŞEYTANIN GÖR DEDİĞİ
[email protected]

KÜLLİYEYE DÖNÜŞ MÜ

04 Şubat 2023 - 19:06

Külliye’nin sözlük anlamı; cami ile birlikte hamam, medrese, mektep, imaret, kütüphane, aşevi, darüşşifa, çarşı, tekke, zaviye binalarından oluşan yapılar topluluğudur. 

Yani Osmanlı döneminde bir kenttin bir semtinde önce merkeze bir cami yapılır, çevresine yukarıda sayılan yapılar yerleştirilirdi. 

Cumhuriyet dönemi ile birlikte bu durum değiştirildi ve medrese, tekke ve zaviyeler yasaklandı, LAİK düzen ile birlikte modern eğitim sistemine geçilerek okullar, üniversiteler açıldı.

Bu konuya neden girdim? Yeni bir takım can sıkıcı gelişmelerolduğu için!

14 OCAK günü yazdığım köşe yazımda, Sinop Üniversitesi bünyesinde 2500 kişilik cami yapılacağı bilgisini aldığımı, cami yapılacak alanın ormanlık alan olduğunu ve bu alan içinde yaklaşık beş dönümlük bölümde yüzlerce ağacın kesildiğini yerinde tespit ettiğimizi belirtmiştim.

Benimde içinde bulunduğum Sinop Emek, Barış ve Demokrasi Platformu tarafından 16 OCAK 2023 tarihinde 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde Sinop Üniversitesi Rektörlüğüne, Sinop Orman Bölge Müdürlüğüne ve Sinop Orman İşletme Müdürlüğüne yazılar yazılarak konu hakkında bilgiler istenmiştir. Ayrıca 26 Ocak 2023 tarihinde ağaç kesimlerinin yapıldığı alanda bir basın açıklaması yapılmış ve cevaplandırılmasını istediğimiz sorular tekrar sorulmuştur. Aynı gün, basın açıklamasından bir saat evvel Sinop Üniversitesi Rektörlüğünün 26.01.2023 tarih-E- 76071037 -622.03-156550 sayılı cevap yazısı Platforma ulaşmıştı. 

Orman Bölge Müdürlüğü ile Orman İşletme Müdürlüğüne yazılan yazılara ise 15 gün içinde cevap verilmesi zorunlu olduğu halde bu yazı kaleme alındığı ana kadar henüz cevap verilmemiştir.

Platformun basın açıklaması sonrası, olayın yerel ve ulusal basında da yer alması ile önemli gelişmeler olmuş, çelişkili açıklamalar ile birlikte Rektörlükçe yasalara göre suç teşkil eden eylem gerçekleştirilmiştir. Bu eylem, platforma yazılı olarak verilen cevabın, basın açıklamamızdan hemen sonra aynı gün alelacele “ basına ve kamuoyuna “ başlığı adı altında basına servis edilmesi eylemidir. Bilgi edinme yasası gereği sadece muhatabında kalması gereken bilgiler ifşa edilmiş, sadece ifşa edilmekle kalmamış, aynı zamanda evrak üzerinde tahrifat yapılarak 7. Madde değiştirilmiş, yine açıkça suç işlenmiştir. Bunlarla ilgili suç duyurusu en kısa süre içindeCumhuriyet savcılığına Platform tarafından yapılacaktır. Ayrıca, 15 gün içinde Platformun yazılarına cevap vermeyen Sinop Orman Bölge Müdürlüğü ve Sinop Orman İşletme Müdürlüğü için de suç duyurusunda bulunulacaktır. Ve yine platform ve üye dernekler tarafından da davalar açılacaktır.

Şimdi gelelim asıl önemli noktalara: 

Rektörlük tarafından verilen cevapta; Ormanın da içinde bulunduğu ve 17.10.2017 tarih 81818 izin No. ve 248 no.lu Orman ve Su İşleri Bakanlığınca üniversiteye tahsis edilenalanın 494.729,62 metrekare olduğu belirtilmiştir. Orman Ve Su İşleri Bakanlığı’nın oluru ile BEDELLİ olarak Üniversiteye kesin izin ile tahsis edildiği, amacının ise, Isı İşlem Merkezi, İLAHİYAT FAKÜLTESİ BÜNYESİNDE UYGULAMA AMAÇLI İBADETHANE TESİSİ, Sağlık Yüksekokulu ve Sağlık Meslek Yüksekokulu, Enstitüler, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ve Diş Hekimliği Fakültesi yapılması olarak açıklanmıştır. Ağaçların ise röleve planı yapılarak adet ve cinslerinin belirlendiği, kesimlerin Sinop Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapıldığı ve kesilen ağaçların yine Orman İşletme Müdürlüğü tarafından taşındığı belirtilmiştir. Ayrıca, yazının 2. maddesinde UYGULAMA AMAÇLI İBADETHANE TESİSİ olarak belirtilen yapı, yazının 7. maddesinde ise ÜNİVERSİTE YERLEŞKESİ CAMİİ’ si olarak belirtilerek asıl amaç ortaya konulmuştur. 

Buradan bir kez daha soralım; İlahiyat Fakültesi içinde EĞİTİM AMAÇLI KIZ VE ERKEKLER İÇİN AYRI AYRI İKİ BÜYÜK MESCİT varken ve yine eski Rektör Recep Bircan döneminde Üniversitenin katkıları ile otogar karşısında yaptırılan cami dururken ve yine üniversite tarafından ihtiyaç duyulan diğer Yüksekokul ve Fakültelere kaynak yaratılması gerekirken, 2500 kişilik cami için ayrılan kaynak İSRAF değil de nedir?​

Bütün bu gelişmeler yaşanırken ilgili ormanlık alanın 2005 yılında ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI tarafından KENT ORMANI statüsüne alındığını belirledik. Bu statü halen devam etmektedir ve KENT ORMANI olarak tescil edilen alana hiçbir şekilde imar izni VERİLEMEZ.

Bu süreçte işin içine bir de “ Sinop Üniversitesi Yerleşkesi Cami Yaptırma, Yaşatma ve Hizmet Derneği “ dâhil olmuş, 28 OCAK tarihinde Haber 57 ‘ye açıklamada bulunulmuş, rektörlüğe sorulan sorulara bu dernek cevap vermiştir. Dernek tarafından yapılan açıklamada, ilgili alanın Sinop Belediye Meclisinin 04.04.2017 tarihinde 126 sayılı karar ile İMARA açıldığı belirtilmektedir. Ayrıca ağaç kesimlerinin yine Ormanİşletme Müdürlüğünce yapıldığı açıklanmıştır. Adı geçen derneğin başkanlığını yapan şahsın aynı zamanda İLİM YAYMA CEMİYETİ Sinop Şube Başkanı da olduğu ve bir zamanlar Nurettin Yıldız’ın Sinop’a gelişinde organizatör olduğu bilinmektedir. Dernekçe ayrıca, bağış toplama işinin zorla değil gönüllülük esasına göre yapıldığı belirtilmiştir. Yerel basına yansıyan haberlerde, rektörlükçe düzenlenen Üniversite çalışanlarına yönelik beş adet yemekli toplantıda 1 Milyon 350 Bin TL bağış toplandığı belirtilmekte, yemeklerin Sinoplu iş insanlarından bağış almak amacı ile yapıldığı daaçıklanmıştır. Bir kısım personelin ise bağış toplanması konusunda baskı gördüklerini ifade ettikleri iddia edilmektedir.

Ve bir iddia da AK Parti Sinop İl Başkanlığı ve Milletvekili Sayın Nazım Maviş’in bu konuda oldukça rahatsızlık duydukları iddiasıdır. Böylesine, yerel ve ulusal basında haber olmuş, kamuoyu tarafından cevapları merakla beklenen bir konuda şimdiye kadar sessiz kalmalarının kendilerine göreherhalde bir nedeni olmalıdır.

Sinop Belediye Başkanlığının da (ki her ne kadar imar izni 2017 yılında verilmiş ise de hatadan dönülerek) KENT ORMANIMIZA sahip çıkmasını bekliyoruz.  

Sonuç olarak, gerek Rektörlüğün, gerek Sinop Orman Bölge ve Orman İşletme Müdürlüklerinin, gerekse Sinop Belediye Başkanlığının, adı geçen derneğin ve siyaseten AK Parti İl ve İlçe Başkanlıkları ile Sayın Milletvekili Nazım Maviş’in, Sinop Emek, Barış ve Demokrasi Platformuna ve dolayısıylaSinop halkına bir açıklama borçları vardır.

AĞAÇLAR KESİLEREK CAMİ YAPMAK SEVAP KAZANDIRMAZ!

HZ. MUHAMMED’in sözüdür; KIYAMET GÜNÜNDE BİLE OLSANIZ ELİNİZDEKİ FİDANI DİKİNİZ!

KENT ORMANI SİNOPLULARINDIR!  YOK EDEMEZSİNİZ!

Ne demişti atalarımız ; “ Eskiye rağbet olsaydı bitpazarına nur yağardı “

LAİK TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE KÜLLİYELER GERİ GETİRİLEMEZ!

Bu yazı 588 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum