Şükrü Zeki Demirel

Şükrü Zeki Demirel

ŞEYTANIN GÖR DEDİĞİ
[email protected]

SİNOP KENT KONSEYİ NE DURUMDA ?

09 Şubat 2022 - 19:37

31 MART 2019 tarihinde yapılan yerel seçimler sonrası kurulması gereken KENT KONSEYİ pandemi nedeniyle ancak 16 EYLÜL 2021 tarihinde,yaklaşık 2.5 yıl sonra oluşturulmuştur.
KİMLERDEN OLUŞUR  KENT KONSEYİ ?
*Kentin mülki amiri veya temsilcisi
*Belediye Başkanı veya temsilcisi 
*Mülki amir tarafından seçilen kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri
*Muhtarlar
*Belde teşkilatını kurmuş olan siyasi parti temsilcileri
*Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının,
sendikaların,noterlerin,baroların ve ilgili dernek ile vakıfların temsilcileri
*Kent konseyince kurulan meclis ve çalışma gruplarının temsilcilerinden oluşur.
GÖREVLERİ NEDİR KENT KONSEYİNİN ?
Kent yaşamında,kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi,kentin hak ve hukukunun korunması,
sürdürülebilir kalkınma,çevreye duyarlılık,sosyal yardımlaşma ve dayanışma,saydamlık,hesap sorma ve hesap verme,katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini  hayata geçirmeye çalışmak.
Görüldüğü gibi çoğunlukta sivil toplum örgüt temsilcilerinden oluşan KENTKONSEYİ' nin oldukça önemli görev ve sorumlulukları vardır. Bir nevi AKİL KİŞİLER olarak görev yaparlar. Anayasa ve yasalarımıza göre yerel yönetimler,Belediye Başkanı,Belediye Meclisi,İl Genel Meclisi üyeleri seçimler ile belirlenip görev alırken KENT KONSEYLERİNE gerek var mıdır,çift başlı bir yönetim görüntüsü vermez mi? diye sorular sorulabilir.
Evet,Kent konseylerine gerek vardır,yetkileri gereği çift başlılığa neden olmazlar.Asıl görevleri kent için projeler üretmek,kentin hak ve hukukunu korumaktır.
Ülkemizde birçok ilimizde kent konseylerinin çok başarılı çalışmalar yaptıklarını biliyoruz. Ancak bazı illerimizde ise varlıkları ile yoklukları belli değildir.
Kent konseyleri gerçekten çok önemli görev ve sorumluluklara sahip oldukları gibi yerel yönetimler üzerinde oldukça etkili güce sahiptirler.
Şimdi SİNOP için bir değerlendirme yapalım;Yaklaşık 5 ay önce oluşturulan SİNOP KENT KONSEYİ 'nin çalışmalarını ya ben yeterince göremedim,ya da KONSEY henüz çalışmaya başlamadı. Sosyal medyadan izlemeye çalıştığım konseyin FACEBOOK'a  25 Eylül 2021 katıldığını,2 Ekim 2021 de gizlilik ayarının değiştirilerek üyelerine özel açıldığını,6 Ekim 2021 de bu grubun görünmez kılındığını görüyorum.TWİTTER hesaplarında ise kutlamalar,anmalar ve "Bir Dilek Bin Mutluluk" etkinliği dışında bir etkinlik,bir proje,bir öneri veya bir eleştiriye rastlamadım.
INSTRAGM'da ise yine TWİTTER hesabındaki paylaşımları gördüm. Ayrıca,ilimiz Sinopspor kulübünün MAÇININ DUYURUSU ile açılacak bir kütüphane için başlatılan kitap bağışı KAMPANYASI'NIN DUYURUSUNU gördüm.
Sinop Kent Konseyi Yönetim Kurulu ve üyelerine hatırlatmak isterim ki,Sinop neredeyse bir şantiye sahasına dönmüşken, kamuoyunda başta kent meydanı projesinde neyin doğru,neyin yanlış olduğu tartışılırken konseyin sessiz kalması anlaşılamaz.
Kentimizi doğrudan ilgilendiren çevre (füze) yolu,tarihi cezaevi restorasyonu, Nisi Köyü projesi, Sarıkum Tabiat Koruma Alanının TABİAT PARKINA dönüştürülmesi planı, Akliman-Hamsaroz düzenlemesi,Bahçeler piknik alanının yeniden DİZAYN edilmesi, kentin trafik ve otopark sorunları,imar sorunu acaba KONSEY'in ilgi alanına girmiyor mu ?
Konseyde görevli arkadaşlar,Sinop halkı zaten bunalmış durumda burnundan soluyor.Ekonomik kiriz bir yandan,zamlar diğer yandan,gelirleri ise yerinde bile sayamıyorken eğer ziyaretleriniz bitti ise kentte yaşananlara bir göz atsanız da gündeminizi oluşturup kamuoyuna MAÇ DUYURUSU dışında bilgilendirme yapsanız diyorum.Zaten 2.5 yıl  geciken kuruluşunuz ile 2.5 yıl geriden geliyorsunuz.Bu süre içinde imar planları mahkemelerce iptal edildi,meydan projesi ile sadece kalelerin açılması gündeme gelmişken projelere MİLLET BAHÇELERİ, MİLLET KIRAATHANELERİ dahil edildi,hükümet meydanının orta yerine üstelik SİT alanı olmasına rağmen  ucube binalar yapıldı,tarihi eserler tahrip edildi,şimdi dükkanların dağıtımında karmaşa yaşanıyor.Belediye binamız yıkıldı.Hiçbir önlem alınmadan Özakman işhanı söküm-yıkım işlemine alındı.Yıkılacak olan Özel İdare İşhanı altına yeraltı çarşısı veya otopark önerisi dikkate alınmadı.Şehir kulübü arkasındaki otopark yok ediliyor. Sinop'lunun parası ve işgücü ile yapılan Jandarma binası MİLLET 
KIRAATHANESİ yapılacak diye birilerinin KIRMIZI ÇİZGİSİ ilan ediliyor. Çay bahçeleri yok edildi,birkaç yıl önce yapılan düzenlemeler yeniden yapılıyor. Konservatuar binası yıkıldı,girişe tuvalet, emzirme odası ve projede olmadığı halde sonradan ilave edilerek MESCİT yapılıyor.Yani sizin anlayacağınız Sinop dipten doruğa değişime uğrarken yeni RANT alanları yaratılıyor.
Sizler KENT KONSEYİ yönetimi ve üyeleri olarak Sinop'ta yaşamıyor gibi sessiz-sedasızsınız.
Yoksa bizler mi görmüyor,duymuyor muyuz çalışmalarınızı?
Arkadaşlar,KENT KONSEYİ gerçekten çok önemli bir oluşumdur.Hafife alınamaz,kartvizitte bir ünvan olarak kulanılamaz.Orada Sinop'a sahip çıkmak,Sinop'luyu rahat ettirmek,sosyal ve ekonomik anlamda gelişim sağlayacak projeler üretmek ve gerçekleştirilmesi için baskı unsuru olmak gerekir.
Sorumluluğunuz çok fazladır ve artık farkına varmanız gerekir.
Sinopta birçok sivil toplum örgütü güçleri  oranında kentin sorunları ile boğuşuyorlar.Hatta güç ve eylem birlikteliği için EMEK,BARIŞ VE DEMOKRASİ PLATFORMU çatısı altında buluşup mücadelelerini sürdürüyorlar.Kısıtlı olanakları ile belge ve bilgilere ulaşmakta zorluk çekerken bile yılmadan,usanmadan sürdürüyorlar mücadelelerini.
Yağmura,kara, çamura,soğuğa aldırmadan üstelik.
Sinop KENT KONSEYİ yönetimi ve üyeleri, sizleri de artık sahada görmek istiyoruz. Sorunlara çözüm üretmenizi istiyoruz. Lütfen görevlerinizi şeffaf olarak yapın, halkı sık sık bilgilendirin.
Sizeden tek beklentimiz budur.
SİNOP SAHİPSİZ BIRAKILAMAZ...!

Bu yazı 1012 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum