Şükrü Zeki Demirel

Şükrü Zeki Demirel

ŞEYTANIN GÖR DEDİĞİ
[email protected]

SİNOP SEÇMENİ VE KADINLAR!

01 Mayıs 2023 - 11:41

Bugün, şimdiye kadar genel olarak değerlendirdiğim siyaseti ve seçmen tavrını, özelde Sinop üzerinden değerlendirmeye çalışacağım.
Önce şunu belirteyim. Sinop’un seçmen tercihine, son seçimlerin sonuçlarına bakarak değerlendirmek gerekir. 2018 genel seçimlerinde Cumhur ittifakı % 62,5, Millet ittifakı % 34,6 oy oranları ile AKP 1, CHP 1 milletvekili çıkarmışlardır. Bu sonuçlara göre gerçekçi olarak değerlendirme yapmamız gerekir. Bu oranlara, AKP % 55,3 + MHP % 7,2 =  % 62,5 ile CHP % 24,2 + İYİ P. % 9,3 + SP % 1,1 = % 34,6 ile ulaşmışlar, sonuçta AKP ve CHP 1’er milletvekili çıkarmışlardır. Bu sonuçları günümüze uyarladığımızda, ittifak içindeki partiler ayrı ayrı seçimlere gireceklerinden her partinin aldıkları oylar 2023 seçimlerinin sonuçlarını belirleyecektir. Yani 2018 seçimlerinde aldıkları oylarını korudukları takdirde, AKP 77.081 oy alarak % 55,3 oy oranını bulduğu için ve CHP 33.787 oy alarak % 24,2 oy oranında kaldığı için AKP‘ 2 milletvekilliğinin 2’sini de kazanmış olacaktır.
Bu gerçekler ışığında, CHP üyeleri ile Millet İttifakını oluşturan partilerin ve Cumhur İttifakına karşı olan tüm seçmenlerin oylarını CHP’de birleştirmeleri ve CHP oylarını % 30 seviyelerine kadar yükseltmeleri gerekir ki 1 milletvekilliğini garantilesin.
AKP oylarında önemli ölçüde düşüş beklenmektedir. Ancak, şu da bir gerçektir ki, AKP’ den kayacak oyların CHP’ye yönelmesi beklenemez. Diğer partiler arasında dağılım olacaktır. Ve bu dağılım, CHP’nin alması gereken oy oranının % 30’larda olması gerçeğini etkilememelidir.
Adaylar resmen açıklandıktan sonra hemen tüm partilerde olduğu gibi CHP’de de hoşnutsuzluklar, eleştiriler başlamıştır. Bu eleştiriler doğaldır ve bence de olması gerekir. Ancak, ne zaman ve nasıl yapılmalıdır bu eleştiriler, tabii ki bu var olma-yok olma diye nitelediğimiz 14 MAYIS seçimlerinden sonra. Sadece bugün için şunu söylemem gerekirse, gerek CHP İl ve İlçe Yönetimlerinin, gerekse Genel Merkez ve Parti Meclisinin, parti içi demokrasiyi çalıştırmak için önce ÖN SEÇİM yapmaları gerektiğini öğrenmiş ve kabullenmiş olmalarını söylemeliyim.
Bugün geldiğimiz bu noktada, tüm CHP üyelerinin partinin almış olduğu ve açıkladığı kararları tartışmamaları gerekir. Karar alınmıştır ve PARTİ DİSİPLİNİ GEREĞİ uygulanacaktır. Çıkan sonuçlar seçimler sonrasında mutlaka değerlendirilecek ve gereği de yapılacaktır. Varsa yanlış yapanlar bedelini de ödeyeceklerdir mutlaka.
“ Öfkeyle kalkan zararla oturur “ diye bir söz vardır bilirsiniz. Gün öfkelenerek, kızarak, küserek davranış gösterme günü değildir. “ Bir oy Kılıçdaroğlu’na, bir oy FALANCAYA “ deme zamanı hiç değildir. İster seçimlere hiç gitmeyelim, ister gidip boş oy verelim, ister seçimlerde kazanma ihtimali hiç olmayan partilere ve adaylara oy verelim, vereceğimiz her OY ’un aslında hiç sevmediğimiz partiye, özelliklede Sinop’ta AKP’ye yazılacağını unutmayalım.
Sinop seçmenlerine söylenecek tek söz; “ Oyunuza sahip çıkın, gerçekten bu iktidardan, tek adam yönetiminden, diktatörlükten, yolsuzluklardan, yoksulluktan, yalandan, dolandan, hakaretlerden, üçüncü sınıf ülke olmaktan kurtulmak, atalarımızın kanlarıyla kurdukları ve bize EMANET ettikleri CUMHURİYETİ, ÖZGÜRLÜKLERİ, LAİKLİĞİ KORUMAK, emaneti sağlam bir şekilde çocuklarımıza, torunlarımıza teslim etmek istiyorsak, DEMOKRASİNİN TAŞLARINI YENİDEN ÖRMEYE BAŞLAMAK niyeti ve heyecanı içindeysek oylarınızı CHP’de birleştirin.
Çünkü sadece Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmak yetmiyor kurtuluş için. KEMAL KILIÇDAROĞLU 13. Cumhurbaşkanı olacak. Halkımızın çok büyük bölümü, Cumhur ittifakı dışındaki tüm siyasi parti ve ittifaklar KILIÇDAROĞLU’ na desteklerini açıkladılar.
Şimdi Cumhurbaşkanı KILIÇDAROĞLU’nu ÇANKAYA’ da yalnız bırakmama zamanı. Erdoğan’ın deyimi ve arzusu olan TOPAL ÖRDEK durumuna düşürmeme zamanı. TBMM ‘de çoğunluğu kazanma, parlamenter sisteme geçiş için yeterli çoğunluğu sağlama zamanı. Anayasayı değiştirecek veya en azından referanduma taşıyacak TBMM çoğunluğunu oluşturma, gerçek İKTİDAR olma zamanı. Sinop’ta iki milletvekilliğini AKP’ye kaptırmama zamanı.
Ve ben bu konuda en çok da KADINLARA güveniyorum. Hani derler ya,” iktidarları KADINLAR belirler” diye. Çok doğru bir söz.  Pazarda onlar, ocak başında onlar, tencereyi kaynatan onlar, çocukları besleyen, büyüten onlar, çocuk bezinin kaç para olduğunu da bilen onlar. Tarlada çalışan onlar. Alın terini akıtan onlar. Bu toplumun yükünü çeken onlar. Ve dövülen, aşağılanan, ÖLDÜRÜLENLER yine onlar.
Adım gibi biliyorum ki, ülkenin de Sinop’un da geleceğini belirleyecekler de onlar, KADINLARIMIZ.
İnanıyorum ki, Sinoplu, kadını ile, erkeği ile, gençleri ile her zaman gerçekçi ve öngörülü olmuştur, bu seçimlerde de gereğini yapacaktır. Kendini utandıracak davranışlarda bulunmamıştır, bulunmayacaktır. 2 milletvekilliğini kazanmak için var gücüyle de çalışacaktır.
Ne kadar kızarsak kızalım, sandık başına gittiğimizde DEMOKRASİ için, ÖZGÜRLÜK için, BAĞIMSIZLIK için seçimlerimizi yapmışızdır. Bu kez de yapacağız.
Ve SİNOP ’ta, SİNOP İÇİN “ BİR OY KEMAL ’e, BİR OY CHP’ ye “ diyeceğimizden kuşkum yok.
ÖYLE DEĞİL Mİ SİNOPLULAR? 2. VEKİLLİĞİ DE ZORLAYACAK MIYIZ?

       
  


 

Bu yazı 736 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum