Şükrü Zeki Demirel

Şükrü Zeki Demirel

ŞEYTANIN GÖR DEDİĞİ
[email protected]

SİNOP'UN yüzünü AĞARTANLAR !

27 Şubat 2022 - 09:31

Aslında bugünkü  yazımı burnumuzun dibinde başlayan SAVAŞ 'a ve ülkemiz üzerindeki etkilerine ayıracaktım.Ülke olarak zaten Osmanlı'nın son dönemlerinden beter durumda iken ne yazık ki ülke yönetiminde yine Osmanlı'nın son döneminde olduğu gibi liyakatsız,beceriksiz,
devlet yönetiminden ve diplomatik ilişkilerden bihaber olanlar var. Normal koşullarda ülkeyi iflasa sürükleyenlerin SAVAŞ  durumunda nasıl davranacaklarını,ne yapacaklarını,ilişkileri nasıl ve kimlerle sürdüreceklerini düşünmek dahi istemiyorum.İktidara 
"sakın yanlış AT'a binmeyin,yine AT'dan düşersiniz" hatırlatmasında  bulunmak isterim. Dilerim bir çılgınlık yapıp bizleri de savaşa sokmazlar.
Ülkemizde bu kadar kaos,karmaşa,acı,açlık,pahalılık,zulüm,baskı içinde bile bazen bizleri,Sinop'luları mutlu eden ve umutlandıran haberlerde alabiliyoruz.
25 Şubat tarihinde aldığımız bir haber bizleri,Sinop'luları o kadar mutlu etti ki "iyi ki Sinop'luyuz","iyi ki Sinop'un değerli çocukları var" dedirtti.
Sinop'umuzun adını uluslararası düzeyde zirveye çıkaran,kendi alanlarında zaten dünya zirvesine çıkmış olan hemşehrilerimiz,
Sinop'un ve ülkemizin yüzünü ağartan Sinop'un değerleri yine göğsümüzü kabartılar.
Yönetim Kurulu üyesi olmaktan gurur duyduğum derneğimiz Sinop Şairler,Yazarlar ve Sanatçılar Derneği ile Sinop Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği ve Sinop Belediye Başkanlığı'nın  ortak organizasyonları ile düzenlenen "SABAHATTİN ALİ PORTRELERİ" temalı "SİNOP'lu DİYOJEN ULUSLARARASI 1.KARİKATÜR YARIŞMASI" sonuçlandı.40 ülkeden 223 sanatçının 336 eser ile katıldığı yarışmanın jürisinde üç Sinop'lu hemşehrimiz yer almışlardı. Karikatür sanatçılarımız Aşkın Ayrancıoğlu,Behiç Ayrancıoğlu ve heykeltraş Eşref Baş üstadlarımız.Juride ayrıca 1Bulgar,1Romanya,1Ukrayna,
4 Türk karikatür sanatçısı üstadlar yer almışlardı.
Kendisi Sinop'lu olmamasına rağmen artık Sinop'a malolmuş bir dünya sanatçısının, SABAHATTİN ALİ'nin anısına düzenlenen bu etkinliğin sonucları  doğum günü olan 25 ŞUBAT tarihinde açıklandı.
Öncelikle tüm jüri üyelerine,etkinliği düzenleyen derneklerimiz ile Belediyemize,
yarışmaya katılan 223 yürekli sanatçıya ve kısaca emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. 
Ödüller;
1.ödülü Portekiz Antonio Santos
2.ödülü Hindistan M.K.Ragnu
3.ödülü Türkiye Halit Kurtulmuş Aytoslu'ya verilmiştir.
5 adet başarı ödülünü ise İRAN (2),PERU, TÜRKİYE ve RUSYA sanatçılarına verilmiştir.
Ayrıca;
*Sinop Şairler,Yazarlar ve Sanatçılar Derneği özel ödülü Hırvatistan,
*Sinop Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği özel ödülü Türkiye,
*Sinop Esnaf Kefalet Kooperatifi özel ödülü İran,
*Sinop Barosu özel ödülü Türkiye,
*Sinop Esnaf ve Sanatkârlar Odası özel ödülü Çin,
*İstanbul Sinop Dernekler Federasyonu özel ödülü Türkiye,
*SinopTicaret ve Sanayi Odası özel ödülü Türkiye,
*Sinop Kültür ve Turizm Derneği özel ödülü Türkiye, 
*Fethiye-Yusuf Eren özel ödülü İran 'lı 
sanatçılara verilmiştir.
Ödül törenleri Mayıs ayı içinde gerçekleştirilecektir. 
Yüzümüzü ağartan dünya sanatçıları Aşkın Ayrancıoğlu, Behiç Ayrancıoğlu ve Eşref Baş'ı özel olarak kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. 
Ayrıca,Sinop'umuzun  yüzünü ağartan değerlerinide anmadan geçemeyiz.Yaşayan değerlerimize sağlıklı uzun ömürler,bedenen yitirdiğimiz ancak eserleri ile yüreklerimizde yaşattıklarımızı da saygı,sevgi ve özlemle anıyorum.
Her biri ayrı değer olan üstadlardan yakın zamanda rahatsızlık geçiren Seyit SAATÇİ ile Levent Bektaş'a sağlıklı günler,acil şifalar diliyorum.
Bazen gerçekleri görüp hüzünlenmiyor da değilim doğrusu. Yaşarken gerekli değeri ver(e)mediğimiz  tüm sanatçılarımızı düşünüyorum.Herbiri dünya çapında eserler veren,uluslararası üne sahip yazar,çizer, fotoğrafçı,tarihçi,
edebiyatçı,ressam,
tiyatrocu,heykeltraş,
müzisyen vb. sanatçılarımıza öncelikle yaşarlarken vefa borcumuzu ödemeliyiz.İsimlerini ölümsüz kılacak şekilde caddelere, sokaklara,sanat evlerine,kültür merkezlerine,
kütüphanelere vb. rahatlıkla verebiliriz.
Sinop'un TARİHİ binalarını birer sanatevine,kültür merkezine dönüştürüp bu değerlerin isimlerini neden vermeyelim ki?Örneğin Jandarma binası,eski PTT binası, Adliye Sarayı gibi yapılarımız birer kültür merkezi olamaz mı?Millet kıraathanesi yapılmaktan daha iyidir ve Sinop gibi kültür düzeyi yüksek bir kent için gereklidir de.Ve son olarak Sinop Belediye Başkanlığından bir talebim olacak.Sinop'a ve Sinop Belediyesine yakışacak büyüklükte, mimaride,çok amaçlı salonlara sahip bir KÜLTÜR MERKEZİ'nin Sinop'a kazandırılması talebimizdir.
Sinop'lu sanatçıları iktidarların icazetinden kurtarıp kendilerine ait hissedebilecekleri bir KÜLTÜR MERKEZİ istemek,hatta bugüne kadar yapılmamış olmasını da eleştirerek ve kınayarak istemek aşırı bir talep olarak görülmemeli.
Selam olsun Sinop'un yüzünü ağartanlara...!

Bu yazı 729 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum