Şükrü Zeki Demirel

Şükrü Zeki Demirel

ŞEYTANIN GÖR DEDİĞİ
[email protected]

ÜÇ MAYMUNU MU OYNUYORUZ ?

19 Ocak 2022 - 20:46










Ülkemizde yasalar ve yönetmelikler neden var ?
Uygulamak için mi, yoksa işimize gelmediğinde görmezden gelme, arkasından dolanarak kitabına uydurmak 
için mi ? 
Bunu anlamak için kentimizde uzun zamandır yapılsın-yapılmasın diye tartışılan, ancak bu arada inşaatları hızla devam eden ve neredeyse bitirilme noktasına gelen iki inşaatın durumlarına yasalar ve yönetmelikler açısından bakalım.
* Sinop Belediye Meclisinin 04.08.2016 tarih-116 sayılı kararı ile onanan 1/1000 ve 1/5000 ölçekli REVİZYON ve İLAVE İMAR PLANLARI, SAMSUN 1. İDARE MAHKEMESİ'nin 12.03.2019 tarih- 2017/575 E.- 2019/272 K. sayılı kararı ile İPTAL edilmiştir. 
* Yeniden düzenlenerek yürürlüğe konan imar planları bu kez SAMSUN 3. İDARE MAHKEMESİ'nin 28.10.2021 tarih- 2020/557 E.- 2021/862 K. sayılı kararı ile bir kez daha İPTAL edilmiştir. 
Bu araya bir not düşelim ;
2016 yılında kabul edilen imar planlarının  2019 ve 2021 yıllarında İPTAL edilmiş olmalarını aradan geçen 3 ve 5 yıl gibi süreçte mahkemelerce İPTAL edilmesinin adalet sisteminin ne kadar ağır çalıştığını, bu sürelerde yürürlükte olan imar planlarının uygulamada olduğu süre içinde TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN iş ve işlemlere neden olduğunu nasıl açıklayabiliriz ?
Atı alan Üsküdar'ı geçmiş olmuyor mu ?
Dönelim tekrar inşaatlara ;
Kentin imar planları iptal edildiğine göre  Plânlı Alanlar İmar Yönetmeliği Genel İlkeler Başlığı altındaki 5. maddesinin 1. fıkrasına göre "Uygulama imar planı olmayan alanlarda YAPI RUHSATI DÜZENLENEMEZ " hükmü olduğu sürece sözünü ettiğimiz inşaatlara YAPI RUHSATI VERİLEMEZ. 
Hangi inşaatlardan söz ediyoruz ?
* Ağız ve Diş Sağlığı yerindeki inşaat.
* Gazi Caddesi eski Belediye Konservatuarı önündeki inşaat.
O halde imar planı olmayan süre içinde yapımına başlanmış, bitirilme aşamasına gelmiş,hatta bitirilmiş her türlü yapı RUHSATSIZ KAÇAK YAPI konumundadır ve mühürlenmeleri,hatta yıkılmaları gerekir. 
Peki yasa ve yönetmeliklere uygun olmayan başka ne gibi durumları var bu inşaatların ?
* Ağız ve Diş Sağlığı yerine yapılan binalar 1. Derece KENTSEL SİT ALANI ve 3. Derece ARKEOLOJİK SİT ALANI içerisindedirler. 
* Yeni Mahalle Gazi Caddesi üzerinde,eski Belediye Konservatuarı - ki bu bina da kaçak idi-cadde tarafındaki alana yapılan bina KIYI KENAR ÇİZGİSİ ve DOLGU ALANI içinde olup 3621 sayılı KIYI KANUNUNA, kanunun 5.maddesindeki KIYI KENAR ÇİZGİSİ hükümlerine,6. maddesindeki KIYININ KORUNMASI, YAPI YASAĞI, DENİZDE YAPILACAK YAPILAR hükümlerine AYKIRIDIR. 
Bu durumda her iki inşaatında BELEDİYELER TİP İMAR YöNETMELİĞİNİN 32. ve 42. maddelerine göre Belediye Başkanlığınca KAÇAK YAPI olarak kabul edilerek MÜHÜRLENMELERİ, hatta YIKILMALARI, inşaatı yapanlar hakkında SUÇ duyurusunda bulunulması gerekir.
Şimdiye kadar yapılan yıkımlar için ayrıca "YIKMA RUHSATLARI var mı ?" diye sorma hakkımızı da saklı tutalım.
Şimdi gelelim ÜÇ MAYMUN OYUNUNA !
Kentimizde yetkili-yetkisiz hemen herkesin gözü önünde yapılan iki inşaat nasıl başladı,nasıl devam edebiliyor ? Kentin mülki idare amirleri, seçimle gelen Belediye Başkanı,İl Genel Meclisi,Belediye Meclisi üyeleri,Müze Yetkilileri,Kültür Müdürlüğü Yetkilileri, Belediye Fen İşleri Yetkilileri,konu ile ilgili çeşitli Sivil Toplum Örgütleri ve kişiler tarafından görülen bu inşaatlar, üstelik kamuoyunda yapılsın-yapılmasın diye açıktan tartışılan konular olmasına rağmen nasıl yapılabiliyor ?
Bu olay yetkili ve sorumlu kişi ve kurumlar tarafından oynanan ÜÇ MAYMUN OYUNU MUDUR ?
Son başvurulardan sonra,yani EMEK, BARIŞ ve DEMOKRASİ PLATFORMUNCA yapılan yeni SUÇ DUYURUSU ile Sinop Belediye Başkanlığına yapılan binaların KAÇAK olduğuna  ilişkin dilekçesinin sonuçlarını hep birlikte bekleyip görelim. 
ÜÇ MAYMUN OYUNUNA DEVAM MI?
TAMAM MI?

Pazara buluşmak üzere hoşçakalın...!

Bu yazı 994 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum