Nedir kafayı dinlemek? Yoğun çalışmaların, stresli günlerin, sıkıcı ortamların içinden çıkıp ve mümkünse farklı yerlere gidip "tatil" yapabilmektir.
Ben de biraz farklı ortamlara gitmek, çocuklarımı ve torunumu görmek amacı ile geldiğim Bodrum'da önce "kafayı dinlemeyi" hedefledim.
Benim için güneşte yatıp uyuklamak, arada serin sularda serinlemek değil sadece kafayı dinlemek. Aksine en iyi yolu, yeni bilgilere ulaşmak, yeni kitaplar ile tanışmak ve okumak en iyi kafa dinleme araçlardır. Ben de öyle yapıyor ve okuyorum.
Sizlere bugün iki kitaptan söz edeceğim.
Birisi yeni çıktı ve bir kısım arkadaşlarımızın eline yeni geçti. Diğeri çok eskilerden bir BAŞUCU kitabı. Yıllar önce okumuştum. Ancak, günümüzde tekrar okuduğumda çok daha iyi anlayabildim ve neden Mustafa Kemal Atatürk 'ün elinden düşürmediği bir kitap olduğunu idrak ettim.
"Sabahın olmazsa olmazı veya alışkanlık gereği bilgisayarın açma düğmesine bastı. Sürpriz ! Google amca yeni yaşını kutluyordu. Bu sanal kutlamada neyin nesiydi ? İnsanların dıştan dışa temas ettikleri, içlerini unuttukları bir zamanda yaşıyorlardı. Sanal olan, gerçek olanın yerini tutmuyordu. PLASTİK ÇİÇEKLERE SU VERİLDİĞİ BİR DÜNYAYDI BU."
Bu satırların sahibi çok iyi tanıdığımız bir hocamız.
ZEHRA KONUKMAN hocamızın ilk kitabı yayımlandı.
" BABAMIN TENEKELERİ " ile anılarını tazeleyen ve bizlerle paylaşan hocamız okuyucuyu farklı bir dünyaya taşıyor. Sevgili Sezai Sarıoğlu'nun kitap için yazdığı şu satırlarla noktayı koyalım ve herkese okumalarını önerelim ;
" Yazar ilk kitabıyla okura bir "gidiş-dönüş" bileti ısmarlıyor. Her kitap gibi "Babamın Tenekeleri" kitabı da "okur kaç, kitap tut!" diyerek sesleniyor okura. Yolculuk sırası okurda..."
Yolun açık, okurun bol olsun sevgili hocam.
İkinci kitabın bir başucu kitabı olduğunu yazdım. Aslında okullarda ders kitabı olarak okutulması gereken bir kitap. Atatürk'ün elinden düşürmediği, büyük ilhâm aldığı ve herkese önerdiği bir kitap. Yıllar önce okumuştum. Tekrar okuma ihtiyacı hissettim nedense !
Ve ne kadar doğru bir iş yaptığımı anladım. Yıllar sonra okumak, geçen bunca zaman içinde gerek tanık olduğum olaylara, gerek yaşamıma, gerekse ülkemin haline baktığımda bana çok farklı değerler olduğunu hatırlattı ; "BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİNDE" Grigori Petrov'un ölümsüz eseridir. Petrov'un bu eserinden, yani "Günümüzde okuryazarlık oranı yüzde yüze varan, eğitim ve öğretim sistemiyle, halkının mutluluğuyla diğer uluslara örnek olan FİNLANDİYA'nın KURULUŞ hikâyesi BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİNDE eserinden alınacak pek çok ders ve ilhâm var hâlâ..! "
Şimdi sorduğunuzu hisseder gibiyim ;
" Kafayı dinleyebildin mi bari ? "
Evet, hem de çok güzel dinledim.
Sizlere de öneririm.
Kalın sağlıcakla !