Simge Uzun&Dilara Açıkgöz

Simge Uzun&Dilara Açıkgöz

[email protected]

ÇOCUKLARDA RESİM ÇİZMENİN ÖNEMİ!

03 Haziran 2021 - 17:48

Çocuklar resimlerinde bize kendi iç dünyalarına ait ip uçları verir. Her ayrıntıyı hissettiklerini, düşündüklerini anlamak için bizlere kapı açar. Dolayısıyla çizimlerin keşfedildiği yaşlarla birlikte resim, çocuklar için önemli bir aktivitedir. Sözel yolla anlatamadıklarını çizimleri ile anlatırlar. Çizdikçe anlamlandıramadıkları süreçleri anlamaya ve karmaşaları çözmeye başlarlar.
Çocuğun bilinçaltında kalan istek, özlem, hayal, korku, endişe, merak gibi düşünce ve hisleri resim aracılığıyla dışa vurulur. Ancak bu her zaman açık ve net bir biçimde olmaz. Çoğu zaman sembollerle ortaya çıkarken bazıları da çok iyi gizlendiğinden ortaya çıkmaz. Çocukların resim yapmasının temelinde istek duymayla beraber beğenilme ve haz alma amacı yatar. Bu nedenle resme yatkın olan çocuk işin daha çok üstüne düşer.
Resim yaparken çocuğa müdahale edilmemelidir. Çünkü resim çocuğun içselliğini simgelerle nesnel dünyaya kopyalama sürecidir. Özellikle içsel çatışmalarını, ruhsal sıkıntılarını sözel olarak ifade edemeyen bireyler, olumsuz duygu ve düşüncelerini bilinçdışı eylemlerle ifade ederler. Resim yapmak, çocuğun düş gücünü geliştirici bir işleve de sahiptir. Resim yapan çocuk, yönlendirildiği veya çizgilerine çeşitli sınırlamalar getirildiği zaman düş gücü de sınırlandırılmış olur.
Peki, Resim Çizmenin Çocuğa Sağladığı Faydanalar Nelerdir?
Sağ ve Sol Beynin Birlikte Çalışması

Sağ beyin bizim sanatsal yanımızken, sol beyin analitik yanımızdır. Resim yaparken iki yarım küre koordineli bir şekilde çalışmaya başlar. Bunun için resim yaparken belirli bir tekniğe dahi gerek yoktur. Sadece serbest resim yapmak yeterlidir.
Konsantrasyon Gücünü Arttırma
                                               
Resim yapmanın konsantrasyon süresine ve gücüne pozitif etki yaptığını söyleyebiliriz. Çocuğunuzun yaptığı resimleri takdir etmeniz onu bu yönde motive edecektir. Sizin çocuğunuza verdiğiniz olumlu dönütler ile çocuğunuz takdir toplamak isteyeceği için resim başında geçirdiği süreyi arttıracaktır. Böylelikle oluşan döngü konsantrasyona pozitif etki yaratacaktır.
El-Göz Koordinasyonu Geliştirme

Resim yapmak çocukların el-göz koordinasyonunu geliştirmekte oldukça faydalıdır. Bunun yanında farklı etkinlikler ile de desteklenmedir.
Duygudurum Kontrolü Sağlar

Çocuklarda aynı biz yetişkinler gibi bir çok duygu yaşarlar. Bizden ayrılan tarafı ise yaşadıkları duyguları tam anlamıyla anlamlandıramaz ve bizler gibi kolayca sözel yoldan aktaramazlar.
Resim yapmak, oyun oynamak onların bu duygularını anlamasında ve boşaltmasında çok faydalıdır. Serbestçe çizdikleri resimler ile içinde bulundukları duygularını dışarı aktarabilir ve iyileşme sürecine katkı sağlarlar.
Sorumluluk Duygusunu Geliştirir

Çocuklarını yaptıkları resimlerle ile sizden takdir toplamaya başladıklarında bukonuda daha çok çaba sarf etmeye başlayacaklardır. Artık onlar için anne/baba’nın beğeneceği bir resim yapmak eğlenceli bir görev haline gelmiş olacaktır. Bu durum onların sorumluluk duygularının gelişmesinde fayda sağlamaktadır. Küçük yaşlarda temelleri atılan bu duygular, yetişkinlik döneminde aynı şekilde tekrarlanmaktadır.
Özgüven Gelişimini Destekler

Yaşının ve çabasının bir getirisi olarak resimlerinin daha iyi olduğunu fark eden çocuk (anne/baba’nın geri dönütleri de burada fazlasıyla etkilidir.) daha özgüvenli çizimler sergileyecektir.
Aile Bireylerinin Kaliteli Zaman Geçirmesini Katkı Sağlar

Resim yapmak sadece çocuklara özgü bir etkinlik değildir. Yukarıda bahsettiğim alanların birçoğu yetişkinler içinde geçerlidir. Resim başlı başına zevkli ve keyif veren bir aktivitedir. Ailece yapacağınız özel resim saatleri ile çocuğunuz ile olan iletişim köprüsünü daha da sağlamlaştırabilirsiniz.
Sanata Olan Yönelimi Arttırır

Resim yapan çocuklar sanata karşı daha saygılı ve ilgili oluyorlar. Ayrıca, estetik zevkleri olan çocukların büyüyünce daha ince ruhlu ve nazik bireyler olduklarını kanıtlayan çalışmalar var. Öyle ki sanatın herhangi bir alanıyla ilgilenenlerin diğer alanlarına da ilgi duyması içten bile değil. Yani resim yapan bir çocuğun müzikten veya baleden aldığı zevk de bir ayrı oluyor.
Özgün ve Yaratıcı Olmalarını Destekler

Resim yapmak çocuklara, hayatın her alanına kendilerinden bir parça katmayı öğretiyor. Bu nedenle resim yapan çocuklar, çoğunlukla özgün şeyler üretmeye alışıyor. Bu da yaptıkları pek çok işe yansıyor.
 

Bu yazı 760 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum